Skutnik, 11. 5. 2024

Skutnik / Monte Guarda, 1720 m,
Vrh Planje / Monte Plagne, 1663 m,
Na Baneri / Monte Banera, 1614 m,
Vrtaca / Monte Urazza, 1521 m

PD Rašica
udeleženci: Sabina, Mojca, Alenka, Simona, Mirko, Marko, Milena, Rok, Robi, Sašo, Ana, Damijana, Tomač, Ana
višinska razlika: 1280 m
trajanje: 8 h 20 min
dolžina: 16,9 km


Na skrajnem juhozahodu Kaninskega pogorja, tam kjer se osrednji greben iz smeri sever-jug obrne proti zahodu, se med dolinama Učjo in Rezijo dviga lepa, pravilna oblikovana  piramida Skutnika.

Na ta čudoviti razglednik smo se namenili tokrat. Podobno kot let 2016 smo se nanj namenili iz Učje. Tja smo se odpeljal preko mejnih prehodov Rateče in Predel.

V Žagi smo zavili proti Učji in se pod strmimi travnatimi vesinami Skutnika peljali še proti tretjemu mejnemu prehodu. Malo pred mejo smo naleteli na čisto svežo kolesarsko nesrečo in izgledalo je kar dramatično.

V iskanju signala sva se dva odpeljala nazaj proti Žagi, da sva lahko poklicala reševalce. Ob povratku na prizorišču že ni bilo več tako hudo in tako smo nadaljevali v Italijo do izhodišča v vasi Učja, kjer sta nas čakala še dva udeleženca.

Po poti 733 smo krenili proti našemu grebenu. Po uri in pol hoje po gozdu smo prišli do odcepa za planino Caal. Naredili smo postanek in prijazna domačinka, ki nas je dohitela iz smeri planine nam je omenila, da se splača pogledati bivak.

Pa smo šli. 5 minut stran smo prišli do res ličnega bivaka. Pa smo naredili še en postanek, da smo se malo razgledali. Nadaljevali smo proti grebenu. Odpirali so se nam lepi pogledi proti grebenu Kobariškega Stola in grebenu Muzcev.

Počasi smo prišli na naš greben in na drugi strani uzrli Rezijo in Kaninsko pogorje. Na grebenu smo najprej skočili na Vrh Planje. Nadaljevali smo do našega glavnega vrha, Skutnika. Res je čudovit razglednik.

Videli smo od Razorja do Matajurja, na drugo stran je pred nami ležala Rezija in za njo razgled daleč v Karnijce, Dolomiti pa so se skrivali v oblačnosti.

Po daljšem postanku smo se vrnili po grebenu mimo Vrha Planje. Grebena nismo zavili po poti pristopa temveč smo nadaljevali po proti zahodu in bili nagrajeni z izrednimi razgledi.

Obiskali smo še vrhova Na Baneri in Vrtaca in sestopili na sedlo Pardulina. Malo naprej od sedla smo z grebena zavili na pot 732 proti Učji. Sprva pohlevna pot skozi smrekov gozd se je kmalu spremenila.

Najprej smo iskali pot in markacije med mikadom podrtih dreves. Ko snmo to rešili pa je kmalu sledil precej gorniški del z strmimi prepadnimi travami, kjer v mokrem ne bi bilo najbolj prijetno.

In počasi smo prišli v dolino in se vrnili v Učjo do naših vozil. Malo smo se še podružili na izhodišču nato pa se zapeljali do Žage na analizo ture i npotem domov.

Uspela nam je čudovita razgledna tura.

Spisal Tomaž

 

 

 

Fotografije Tomaž

Relive

 



Ni komentarjev:

Objavite komentar