Monte Palantavins, 10.12.2022

Monte Brancot 1015 m,
Monte Palantavins 1049 m,
Tre Corni 1048 m,
Monte Naruvint 939 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Aleš, Jana, Marjan, Maks, Gašper, Marko, Nevenka, Anka, Tomaž, Matjaž, Primož
trajanje: 5 h
višinska razlika: 970 m
dolžina: 10,2 km


Vsako leto je zadnja tura gorniške skupine združena z obiskom pri enem od primorskih vinarjev. Ob degustaciji spoznavamo pridelavo grozdja in vina, navadno v Brdih ali Vipavski doloni. Zato so bili izbrani vrhovi zahodno od Tolmezza in Udin.

Iz Šentvida smo se odpeljali proti Novi Gorici. Na Ravbarkomandi smo popili kavo, nato pa preko mejnega prehoda v Šempetru do odcepa Gemona - Osoppo nadaljevali po avtocesti. Od tod po lokalni cesti, preko zelo dolgega mosta reke Tilment / Tagliamento.

Parkirali smo ob bregu  reke na višini 250 m pri vasi Braulins. En avto smo odpeljali 4 km višje proti severu do mesta Bordano, ker smo se tja vrnili na koncu ture.

Pot smo začeli med hišami, potem pa po ozkem prehodu med hišo in vrtno ograjo prišli na kamnite stopnice, po katerih smo se vzpeli približno 50 višinskih metrov. 

Le malo višje je v skalo vsekan bunker, nato pa majhna cerkvica Sant Michele, ki stoji tik ob previsni visoki kamniti steni  in je neobičajne rožnate barve. 

Ob cerkvici so v skalo pritrjena sidra, kar kaže, da je tu tudi vadbeni prostor za plezanje. Ko smo se razgledali, smo odšli samo malo desno, potem pa zelo strmo v kratkih serpentinah navzgor vse do višine približno 400 m, ko se je strmina ublažila.

Zavili smo desno, ampak ne za dolgo. Steza spet zavije levo in zelo strmo navzgor, vse do samega vrha. Vseskozi smo hodili po gozdni cesti, pogosto so bile vmes kamnite stopnice in brez razgleda, le tik pod vrhom je čistina z lepim pogledom v dolino, gorski vrhovi pa so bili zakriti z nizkimi oblaki.

Za vzpon na Monte Brandot na višini 1015 m smo, skupno s postankom pri cerkvici, hodili eno uro in pol. Pod nami je bila zelo široka struga reke Tilment, ki se napolni, kadar so obilne in daljše padavine. 

V bližini je kar nekaj vrhov, ki smo jih v preteklosti že osvojili: Amariana, Lopič, Verzegnis in  Cuar, žal pa so bili tokrat zaviti v oblake.

Sledil je počitek za okrepčilo in skupinsko fotografijo. Pot smo nadaljevali po grebenu med jezerom Cavazzo in reko Tilment. Po kratkem spustu in vzponu smo bili v pol ure že na osrednjem vrhu Monte Palantavins, 1049 m. Vidljivost je bila po celem grebenu enaka.

Nekaj več časa kot za drugega, smo potrebovali do tretjega vrha, Tre Corni, 1048 m. Le blažji spust je bil še potreben do Monte Naruvint, 939 m, od tod pa zelo strm spust vse do doline. 

Pot je bila sprva še kamnita, po gozdu pa zelo spolzka, Začelo je deževati, zato je bilo  v taki strmini potrebno veliko pazljivosti. Po približno uri strmega spuščanja smo prišli do ceste, ki pelje proti jezeru Cavazzo. 

Mi smo nadaljevali desno po gozdni stezi in se vzpeli do korita manjšega potočka, po katerem smo prišli na prej imenovano cesto in po njej še nekaj časa do mesta Bordano, kjer je bil naš prestavljen avtomobil.

Za celotno turo smo potrebovali 5 ur. Počakali smo še na obeh vozili in se odpeljali po poti prihoda, vse do Ajdovščine, kjer smo zapustili avtocesto in se usmerili proti južnm vipavskim gričem do vasi Brje in vinske kleti Kavčič - San Martin.
 
Ob hrani, pripravljeni za take priložnosti, smo pokušali veliko vrst vina in poslušali zelo podrobno razlagi o negi vina, kako in za kdaj so namenjena posamezna vina, kaj vse vpliva na okus in še mnogo drugega. Skupaj z ogledom kleti je degustacija trajala kar tri ure, slišali pa smo veliko novega.

Spisal:    Janez

 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar