Kresišče in greben Črnega vrha, 14. 1. 2024

Kresišče 1.839 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Srečko, Jaka, Marjan, Mitja, Srečko, Viktor, Marko, Andreja, Milena, Katja, Gordan, Tomaž, Nataša, Primož
trajanje: 7 h 40 min
višinska razlika: 1.010 m vzpona, 1.260 m sestopa
dolžina: 18,1 km


Že nekaj let je običaj, da je prva tura Gorniške skupine v letu nekje v Sloveniji. Tokrat je bil izbran zahodni karavanški greben in sicer prečenje grebena Črnega vrha. Po jutranjem zboru smo se odpeljali do Srednjega vrha, kjer smo parkirali.

Na Srednjem vrhu je bilo kopno, zgoraj smo si obetali do pol metra snega. Dilema krplje ja, krplje ne (bile so opcijske in ne obvezne), je bila zaradi močnih plugov na čelu kolone dokaj lahka, večina krpelj ni vzela.

Po dolini Hladnika smo jo mahnili do lovske koče za Lepim vrhom, ki smo jo dosegli v dobri uri hoje. 

Tu je že bilo nekaj snega in v strmem nadaljevanju se je snežna odeja počasi debelila. Že narejena gaz nas je pripeljala pod Kresišče.

Gaz je od tu vodila kar na gliho, naravnost na vrh. Pa smo šli še mi tu in kmalu prilezli na vrh. Kresišče stoji na mejnem grebenu in ima nemško ime Schwarzkogel. Ima tudi alternativno slovensko ime, ki je prevod nemškega; Črni vrh.

Vrh je bolj malo obiskan, čeprav je čudovit razglednik. Obiskujejo ga predvsem turni smučarji. Glavno pozornost obiskovalcev pa v teh koncih pobere Trupejevo poldne. In tako tudi pot naprej po grebenu ni bila zgažena.

Naše zimske službe razmere niso presenetile, suvereno je urezala gaz po grebenu proti vzhodu. Greben je razgiban, gori, doli, naokoli mimo skalnih stolpov in mimo vrha Črni vrh oziroma Rebri (1.752 m), ki ga pot obide.

Po mejnem grebenu smo hodili vse do sedla Sedlič / Jepzasattel. (1.438 m). Za sedlo se uporablja tudi ime sedlo Jepca, čeprav se naziv Jepca uporablja predvsem  za visoko razgledno ramo  (1.610 m), vzhodno nad sedlom., kjer je nekoč stala privatna koča Annahütte.

S sedla smo sestopili do gozdne ceste, ki se vije nad potokom Belca. Cesta je v spodnjem delu precej podrta zaradi zemeljskih plazov in podorov in je zaprta za promet. 

Spodaj v Belci nas je čakal že prej premaknjen avto s katerim smo se šoferji odpeljali po ostale avtomobile.V smučarski sezoni nismo šli iskat gneče v gostilne Zgornjesavske doline, na analizo ture smo se raje odpeljali na standardno lokacijo v Kranju.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Srečko

Fotografije Marko

Fotografije Jaka

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar