Debela peč, 31. 12. 2023

Debela peč 2.014 m
Blejska koča na Lipanci 1.630 m

udeleženci: Marjan, Damjana, Tomaž
trajanje: 4 h 50 min
višinska razlika: 750 m
dolžina: 11,2 km


Prišel je zadnji dan leta in z njim tradicionalna silvestrska tura. Tradicija traja od leta 2011. Cilji so unikatni, vsako leto drugam, z izjemo leta 2018, ko pa je bil cilj vseeno unikaten, nikamor.

Letošnja silvestrska tura je bila rekordna glede nizke udeležbe, saj smo bili le trije. Ne prav dobra vremenska napoved je naredila svoje. In tako smo se odpravili na Pokljuko in parkirali na parkirišču pri planini Javornik.

Cesta do tja je bila precej ledena in spraševali smo se kako bo s potjo. A pot je bila kar v redu, snega ni bilo prav dosti in pot je bila vmes tudi kopna. Poledenela mesta pa se je dalo obiti in dereze so ostale v nahrbtnikih.

Sprva je bil kar lep dan in do Blejske koče smo prišli v dokaj jasnem vremenu. A višje se je kmalu pooblačilo, nekako skladno z vremensko napovedjo. Čisto rahlo je začelo snežiti, le napovedanega vetra ni bilo.

Čez drobljiv žleb, ki je bil tokrat nekoliko poledenel, čez razgiban planotast svet in po valovitem vršnem slemenu med vrhom Brda in Okrogležem smo dosegli vrh Debele peči.

Debela peč je zadnji pomembnejši vrh v glavnem grebenu nad dolino Krmo in je obenem tudi najvzhodnejši dvatisočak Julijskih Alp. Zaradi obrobne lege slovi kot lepo razgledišče in je dosti obiskana, a danes ni veljalo ne eno ne drugo.

Na vrhu smo bili čisto sami, videli pa le Okroglež in Brda, že dolino Krmo pa smo bolj slutili kot videli. Je pa bilo obilo megle, za povrh je še zapihalo tako da smo se kmalu pobrali proti koči.

Prišli smo do Blejske koče, ki tudi ni bila preveč obljudena. Nazdravili smo, malo poklepetali z ostalimi in sestopili nazaj do izhodišča ter se odpeljali v Ljubljano. Vreme gor ali dol, prav lepo smo izkoristili zadnji dan leta 2023.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Relive



Ni komentarjev:

Objavite komentar