Monte Flop, 10. 12. 2023

Rifugio Grauzaria 1.250 m
Monte Flop 1.715 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Aleš, Srečko, Grega, Gašper, Viktor, Marko, Andreja, Milena, Katja, Nevenka, Anka, Klavdija, Sandi, Tomaž, Matjaž, Primož
trajanje: 6 h 20 min
višinska razlika: 1.150 m
dolžina: 15,8 km


Za zadnjo turo gorniške skupine v letu 2023 smo se odpravili na precej neznani razglednik Monte Flop. Po jutranji kavi v Žabnici (Camporosso) smo se po stari cesti zapeljali do Tablje (Pontebba).

Od tu smo  se čez preval Sella di Cereschiatis zapeljali v dolino Aupa, vse do odcepa ceste do izhodišča za kočo Grauzaria. Nismo se zapeljali do izhodišča temveč parkirali kar ob glavni cesti.

V planu je bila namreč krožna pot, ki se začne in konča tu ob glavni cesti. Tako smo tistih dobrih 100 višincev do parkirišča za Grauzario naredili peš in nadaljevali po markirani poti proti koči.

Nekje pri opuščeni planini Flop je kopno pot zamenjal svež sneg. V pravi zimski idili smo nadaljevali do zaprte koče Grauzaria. Naredil se je krasen dan in že tu so se odpirali razgledi.

Najbolj pa sta izstopali mogočna ostenja Cime delle Sfinge (1.847), Crete Grauzarie (2.065 m) in Cime dai Gjai (1.916 m), ki se strmo dvigata nad kočo. Mi smo nadaljevali do sedla Foran de la Gialine.

Tu se je odprl še razgled na mogočni Monte Sernio (2.187 m). Na sedlu smo se obrnili na sever in po dobrih treh urah od izhodišča smo stali na vrhu Monte Flopa.

V fantastičnem vremenu, ki smo ga imeli, je prišlo do izraza kakšen čudovit razglednik je to. Videli smo velik del Karnijskih Alp, zahodni del Karavank, južni del Zahodnih Julijskih Alp, del Visokih Tur s prvakom Großglocknerjem in Dolomite v daljavi.

Monte Flop ima tudi brezpotni zahodni vrh  (Cima ovest 1.791 m), ki pa smo ga pustili za kdaj drugič. Sestopili smo na severno stran do neoskrbovanega zavetišča Zouf di Fau (1.331 m). Izpred zavetišča je lep razgled na naš Monte Flop in Creto Grauzarie.za njim.

Sledil je sestop po strmih okljukih skozi bukov gozd, vse do našega izhodišča ob glavni cesti, kjer smo zaključili lepo krožno pot. Sledila je vožnja domov ter analiza ture v Kranjski Gori.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Srečko

Fotografije  Matjaž

Fotografije Gašper

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar