Babji zob, 3. 12. 2023

Babji zob 1.128 m

PD Rašica
udeleženci: Anja, Katja, Srečko, Martin, Ksenja, Jakob, Gordan, Nevenka, Tomaž, Jure
trajanje: 5 h
višinska razlika: 920 m
dolžina: 15 km


Babji zob je razgledna točka na robu Jelovice, 700 m nad dolino Save Bohinjke. O nastanku Babjega zoba obstaja naslednja legenda. "Globoko pod zemljo v bližini Dovške vasi je bilo nekoč Zlato jezero. V njem je, poleg zlata, živel strašni zmaj s sedmimi glavami.

Nekega dne ga je začel boleti zob, zato je odlomastil v Borovlje k velikanu Robavsu, ki je slovel kot ranocelnik velikanov, zmaje in divjih mož. Robavs je pomagal zmaju, ki je trpel neznosne bolečine.

Izpulil mu je črvivi zob, ki se je nato zakotalil v dolino in se tam postavil pokonci. Zmaj si je oddahnil, za zob pa se niti zmaj niti velikan nista zmenila. Zmaj je velikana v zahvalo za pomoč povabil k sebi v goste na pojedino.

Zmajev zob, ki se je odkotalil v dolino, pa še danes stoji na obronku Jelovice, a se imenuje Babji zob, ne pa Zmajev zob, kot bi se moral imenovati zaradi svojega lastnika."

Obstaja pa tudi legenda o stari babi, ki da je živela na Jelovški planoti. "Stari ljudje pravijo, da je že imela več kot stopetdeset let, da je bila čarovnica, ki se je skrivala tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi.

Baba je nabirala zelišča, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino pošiljala svoje uroke. V dolini so se babe vsi bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov ni upal na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.

Ko pa je bila baba že stara, ni več tako dobro nabirala zelišča, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni, koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.

Nekega dne pa, ko baba ni dovolj zelišča nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej: babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane, od koder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.

In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino: Jelovica, ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.

In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli, vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v bližini še danes koča stoji, kjer lastnikov se zvrstilo že več je kot tri."

Mi smo si za naskok na Babji zob izbrali izhodišče Selski most. To je most čez Savo Bohinjko nedaleč stran od vasi Selo pri Bledu. Čez noč je po Sloveniji snežilo a na tem koncu ne preveč. V dolini pravzaprav sploh ne.

Po markirani poti smo jo mahnili proti vasi Kupljenik, ki smo jo dosegli v pol ure. Nadaljevali smo mimo cerkve in v kombinaciji gozdne ceste in markirane poti počasi prišli na prepadni rob Jelovice proti Bohinjski Beli.

Vreme je bilo v splošnem slabše kot je bilo napovedano in tako smo Blejsko jezero še videli, njegova kulisa s Stolom v ozadju pa se je skrivala v oblakih. 

Po prepadnem robu smo dosegli Babji zob. Razgledi so bili bolj tako, mraz pa nas je hitro pregnal z vrha. 

V sestopu smo malo poskušali prečiti preko planine Vršana in narediti krožno turo, pa smo zaradi razmer namero kmalu opustili in pustili krožno turo za kdaj drugič. Sestopili smo po poti pristopa čez Kupljenik in po petih urah zaključili s turo.

Spisal Tomaž

 

Fotografije

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar