Mala Lojtrica / Cima Piccola della Scala, 15.6.2014

Bivak Brunner 1432 m,
Mala Lojtrica / Cima Piccola della Scala 2099 m

udeleženci: Marjan G., Nevenka, Tomaž, Marjan Š., Slavko
trajanje: 6 h 30 min
višinska razlika: cca 1110 m


Po slabih obetih za vikend se je vreme za nedeljo toliko poboljšalo, da smo lahko šli v hribe. Predlagano Malo Lojtrico smo takoj pograbili in se odpravili v Zahodne Julijce.

Po dolini Belega potoka / Rio Bianco smo šli proti bivaku Brunner in sproti opazovali odlom na poti Saškega kralja, ki je zaradi tega zaprta. Po slabi uri smo se ustavili pri bivaku.

Po kratki pavzi smo nadaljevali proti bivaku Gorica. Kmalu za Brunnerjem so se že začela snežišča in na enem od njih je Beli potok izdolbel prav zanimiv tunel v dva metra debelo snežno odejo.

Že od daleč smo videli naš cilj in poševno gredino, ki pelje proti vrhu. Po uri od bivaka smo bili na vstopu v gredino, kjer smo si nadeli čelade. Na gredini je kar konkretna stezica, v kaminu ki pelje iz nje proti sedlu pa malo manj.

Malo smo ogledovali za možici in jih tudi našli in v meglenem vremenu prilezli na sedlu. Po skalah smo prišli na poličko in tam ogledovali kam pa zdaj. Marjana sta šla kar naprej po polički, ki pa je bila kar izpostavljena tako, da sta šla po vseh štirih.

Ostali se za poličko nismo odločili in šli po varianti od zadnjega možica naravnost navzgor in bili kmalu na vrhu. Tudi Marjana sta se obrnila in zapustila Polico dveh Marjanov / Cenge dei due Mariani in šla na vrh približno tam kot mi.

Na vrhu je bilo komaj dovolj prostora za vseh pet. Vrh je kar lepo ošiljen. Dočakali smo celo sonce, potem pa sestopili nazaj na sedlo. Čez vstop iz police, cca 2 metra malo sitne 2+ smo šli previdno, varovali pa se nismo, saj je skala ravno tu najboljša, pa tudi izpostavljenosti ravno tu ni.

Iz sedla smo šli še desno na stranski vrh, ki smo ga v šali poimenovali Mala Pručka / Cima Piccola della Sgabello. Pri sestopu smo že kovali načrte za nove podvige v tem koncu, predvsem smo si ogledovali Rogljič / Pan di Zuccero.

Ideja, da bi preko Krniške škrbine / Forcella del Vallone skočili do Corsija ni prodrla, saj se pot od Corsija do izhodišča kar vleče, pa še Danica ima bistveno cenejši pir. Tako smo se le še spustili mimo Brunnerja do izhodišča in na poti domov naredili analizo ture pri prej omenjeni Danici.



Spisal Tomaž









Ni komentarjev:

Objavite komentar