Komna, Lanževica, 20.11.2005

Dom na Komni 1520 m, Lanževica 2003 m

udeleženi: Treven, Šaro, Lussy, Robert
trajanje: 8h 53

višinska razlika: cca 1400 m


Tokratna tura se je pričela ob 5.20 h zjutraj, s pobiranjem Trevna in nato še Šarota in Lussy. Že tako skremženi ksihti so se dodatno spačili na Petrolovem bencinskem servisu na Voklem, kjer smo zaradi zgodnje ure ostali brez jutranje kave.

Ob 6.40 h smo dosegli Savico, izhodišče današnjega izleta. Zaspanost nas je minila ob izstopu iz avta, saj je bilo zunaj -8° C.

V mraku smo se pregvantali v hribovske cote in se podali na pot. Na Komno vodi dokaj široka in ne prestrma s številnimi oštevilčenimi serpentinami prepletena pot. Med hojo navkreber je mrak pregnalo sonce in obetal se je krasen jasen jesenski dan.

Po uri in dvajset minut hoje se je v daljavi prikazal dom na Komni. Minilo je še dvajset minut sopihanja in že smo bili v domu na zapozneli jutranji kavi.

Pot nas je peljala naprej mimo koče pod Bogatinom in nas v slabi uri pripeljala na preval Vratca (Bogatinsko sedlo). Od tu se nam je odprl krasen razgled na Krn, ter vršace okoli njega. Po krajšem beganju kam, ali na Bogatin in Mahavšček, ali pa na Lanževico smo se odločili za slednjo, bolj sončno pot. Malo pred enajsto uro nas je položna in lepa pot pripeljala na vrh Lanževice.

Razgledovanje po Kaninskih podih, Prestreljeniku, Rombonu, Jerebici, Bavškem Grintavcu, dolini Trente, Mangartu, Jalovcu in Triglavu je malo kazil le precej močan veter, ki je že tako mrzlemu ozračju dodal še kakšno stopinjo manj. Največ problemov je imeja naša štirinožna planinka Lussy, saj ji je voda v odžejevalni posodi zmrzovala.

Odžejani, siti in v suhih oblačilih smo se odpravili proti domu na Komni, po drugi poti, čez Lepo Komno. Po dobri uri in pol hoje smo ob čaju in borovničkah sedeli v domu in čakali na žgance z zeljem in kranjsko klobaso.

Kot bi mignil je bila ura 14 in počasi smo se odpravili na enourni spust do avtomobila, od tam pa nazaj v Ljubljano.

Spisal Robi.




Ni komentarjev:

Objavite komentar