Kališče, Bašeljski vrh, 28.1.2006

Kališče 1534 m, Bašeljski preval 1630 m, Bašeljski vrh 1750 m

udeleženi: Šaro, Lussy, Robert

trajanje: 6h

višinska razlika: cca 1150 m


Končno spet v hribe. Zaradi poškodovanega kolena sem približno dva meseca ležal doma, ter čakal na boljše čase. No ti boljši časi so se pojavili z
nakupom opornice, katera je pomagala strgani kolenski vezi, da pretovori cca 80 kg žive teže na zastavljeni cilj.

Tokratni cilj je bil Planinski dom na Kališču, ter Bašeljski vrh.

Približno ob pol devetih smo štartali z parkirnega prostora v Mačah. Navkljub začetnim težavam izkušenega gornika Šarota (nikakor se mu ni uspelo prebiti mimo parkiranih avtomobilov) smo obuti v dereze ter polni elana pričeli našo pot proti vrhu.

Do doma na Kališče vodi zelo lepa in ne prestrma lepo uhojena vendar poledenela steza. Moji dvomesečni izostanek pri naših gorniških izletih je pustil precej veliko vrzel v kondiciji, tako, da sem bil po dobrih dveh urah hoje pri koči kar pošteno zadihan. Zunaj je bilo megleno in dokaj mrzlo, zaradi česar sva jo z Šarotom hitro podurhala v kočo na čaj z dodatkom.

Po kratkem postanku smo družno nadaljevali proti Bašeljskemu prevalu. Verjetno zaradi megle, poledenelosti in vetra od koče naprej ni bilo prav veliko planincev, tako da je bila pot le sem ter tja nakazana. Bližje kot smo bili Bašeljskemu prevalu močneje je pihal veter in gostejša je bila megla.

Na prevalu smo zavili desno kjer je bil nekje v megli Bašeljski vrh. Proti vrhu smo hodili na slepo po precej poledeneli podlagi, le občasno smo zagazili v napihan sneg. Zaradi čedalje bolj strme poti ter posledično čedalje večjih problemov naše pasje soplaninke smo se nekje na 1700 m raje obrnili, ter se spustili nazaj proti koči na Kališču.

Pot v dolino zaradi megle in rahlega naletavanja snega nebi bila kaj posebej zanimiva, če se moj prijatelj Šaro nebi neprestano ukvarjal z derezami. „čak mal mi je desna dol padla, o sranje mi leva neki pustran stuji, ej neki se mi je losal ...“

Malo pred petnajsto uro smo se v zgoraj opisanem tempu vrnili k avtu in tako zaključili še en prijeten izlet.

Spisal Robi

Ni komentarjev:

Objava komentarja