Kofce gora, Veliki vrh, 25. 12. 2011

Dom na Kofcah 1488 m,
Kofce gora 1967 m,
Veliki vrh 2088 m


udeleženci: Robert, Tomaž, Dušan, Primož

trajanje: 7h
višinska razlika: cca 1500 m

Štirje prekaljeni brodski hribolazci smo za današnjo turo izbrali enemu izmed nas že dobro poznano in skoraj prilaščeno kolesarsko destinacijo, Tolsto Košuto v najvzhodnejšem delu  velikega grebena Košute.

Pot do izhodišča je vodila proti Gorenjski, skozi Tržič v Dolžanovo sotesko in naprej mimo vasic Jelendol ter Medvodij. Gozdna makadamska cesta je kmalu postala popolnoma poledenela, ko se je povečal še naklon, se je avto kljub vrtenju sprednjih koles ustavil in morali smo se obrniti.

Ker bi bilo škoda stornirati izlet, smo za rezervno varianto izbrali Veliki vrh nad Kofcami. Rečeno, storjeno, parkirali smo ob cesti na znanem izhodišču, se preobuli in se s hitrim tempom lotili gozdne steze. Sorazmerno hitro smo dosegli dom na Kofcah, kjer je že bilo nekaj snega, obuli smo dereze, nekateri so imeli pri tem manjše težave, zatem pa nadaljevali po poti proti grebenu.

Vreme je bilo fantastično, le občasno je zapihal severozahodnik. Pot je bila do grebena Košute in Kofce gore lepo shojena, naprej do Velikega vrha smo gaz naredili sami, vrh pa smo po mojem merjenju časa dosegli v slabih štirih urah. Nazaj grede smo zavili z grebena v dolino nekoliko prej v neko manj izrazito grapo, kjer smo še malo povadili ustavljanje s cepinom.

Razpoloženje je bilo vremenu primerno, Robert se je valjal po snegu kot razposajen otročaj in s tem zabaval okolico. Na kratko smo se ustavili v domu na Kofcah, sledil je spust v Dolino do avta. Ob povratku v domači kraj smo se kot večkrat ustavili še v biljardnici, kjer smo skovali hribovske načrte za prihodnje dni.


Spisal Primož




Ni komentarjev:

Objavite komentar