Mosermandl, 16.6.2012

Mosermandl 2680 m,
Koča Franz-Fischer 2018 m

gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Primož, Jani, Marjan Š., Nataša, Slavko, Nevenka, Janez, Radoš, Edo, Marjan G., Robert
trajanje: 7 h 
višinska razlika: cca 1200 m

Tokratno sončno soboto se je gorniška skupina PD Rašica odpravila v sosednjo Avstrijo v pogorje imenovano Nizke Ture. Primož je organiziral izlet na 2680 m visoki Mosermandl. Ob šesti uri zjutraj se je enajst gornikov zbralo na Jeseniškem bencinskem servisu kjer smo ob jutranji kavi predebatirali morebitne posebnosti današnega izleta.

Preko Karavank smo se mimo smučišča Katschberg, skozi isto imenovani tunnel pripeljali do naslednjega Tauern tunela pred katerim smo zapustili avtocesto in se zapeljali do naravnega parka  Riedingtal. Šoferja sta odpeljala kombi nekaj kilometrov naprej, bližje našega planiranega sestopa, ostali pa smo se počasi v miru pripravili na turo.

Ob 8.20 uri smo se pričeli po južni strani vzpenjati proti današnjemu cilju. Počasi smo po serpentinasti gozdni stezi ob cesti prišli na 1839 m visoko planino Jakober. Od tu naprej se je gozd pričel umaknil ruševju, senca dreves pa sončni pripeki. V lepem, sončnem vremenu smo počasi nabirali višino, ruševje pustili za seboj in prišli do skalne meje, kjer smo si nadeli čelade, plezalne pasove in palice zamenjali za cepine.

Dereze so zaradi visokih temperature in posledično odtajane zgornje plasti snega ostale v nahrbtnikih. Po snežnih zaplatah med skalami smo ob 11.20 prišli na vrh 2680 m visokega Mosermandla. Tu smo se odžejali, najedli in na posvetu določili sankcije manjkajočemu delu ekipe.

Po slabi uri martinčkanja, slikanja in opazovanja okoliških vrhov smo se po severni strain preko ferate odpravili v dolino. Pod sicer zanimivo a precej kratko in nezahtevno ferato nas je čakala prava zimska idila z obilico snega in naslednjo uro smo se pod 2609 m visokim Windschkopfom in 2304 m visokim Windscharte veselo po od sonca omehčani odeji spuščali do jezera Zaunersee in koče Franz-Fischer 2018 m nad morjem.

Ker je bila koča še zaprta smo za počitek izbrali manjšo brunarico približno 100 višinskih metrov nižje, kjer smo “pozaugali” preostanek tekočih derivatov, se napasli nad Hoferscharte (2356 m), Rothorn (2522 m), Wildkarhohe (2511 m), Steinrkarkopf (2366 m) ki se dvigajo nad jezerom Zaunersee.

Čakal nas je še spust skozi gozd do kombija parkiranega ob jezeru, preoblačenje, pivo v bližnji koči, v Sloveniji postanek na kosilu in obljuba, da se čez mesec dni spet vidimo.

Spisal Robi


Ni komentarjev:

Objavite komentar