Veliki Lemež, 20.10.2012

Vogel 1980 m,
Veliki Lemež 2043 m,
Dom pri Krnskih jezerih 1385 m,
Dom dr. Klementa Juga v Lepeni 700 m

udeleženci: Tomaž, Slavko, Nevenka, Nataša, Marjan, Robert
dolžina: 10 h 15 min
višinska razlika: cca 1750 m

Današnja sončna sobota je našo malo gorniško skupinico zvabila v Lepeno na “obračun” z vzponom na Veliki Lemež po “Zlodejovi smeri”. Pred mesecem dni nam vreme in “bogovi orientacije” niso bili naklonjeni, uspeli pa smo iz vrha imenovanega Brdo preveriti in strasirati doberšen del brezpotja do takrat v oblake zavitega sedla Čez Potoče.

Vodja tropa v zelenih šolencih me malo pred peto uro zjutraj pobere in skupaj jo mahneva na zborno mesto pred Kavala, kjer naju že čakajo ostali udeleženci. Preko Vršiča se spustimo v Trento, zavijemo v dolino Lepene, kjer pri kamnitem mostu pustimo prvi avtomobil, drugega pa šoferja zapeljeta do konca doline in ga pustita na parkirišču pri domu dr. Klementa Juga, kraju našega planiranega sestopa.

Malce čez sedmo uro smo se odpravili po poti opravljeni pred mesecem dni, čez most levo mimo kmečkega turizma Pretnar naprej čez dvorišče ene izmed treh vikend hišic po poti miru mimo slapov Šumnik do spomenika iz prve svetovne vojne.

Malce nad spomenikom smo na ostrem desnem ovinku zavili levo z poti miru proti planini Zagreben, kjer smo si pri lovski koči privoščili krajši odmor. Rutinirano dogajanje prvi dve uri je iztiril štrajk mojega fotoaparata, nepomemben dogodek za človeštvo, a velik zalogaj za že tako “suhega” Robija.

Nadaljevali smo naravnost v breg pod ostenjem grebena Jastrovec po stezici v smeri sedla med vrhovoma Vršiči in Vrh Ruš. Pred sedlom smo zavili levo in preko visokih trav in ruševja vstopili v dolino med vrhom Brdo osvojenim pred mesecem dni na levi strani in grebenom, ki ga sestavljajo Vrh Ruš, Oblo Brdo, Vrata in Lopatnik.

Travnato dolino smo prečili po slabo vidni, občasno izginjajoči stezici in v vznožje vzpona na sedlo Čez Potoče prišli preko grebena malo previsoko. Sledil je krajši spust do skalnatega vznožja pod sedlom Čez Potoče. V začetku smo se vzpenjali med velikimi skalnimi bloki in okolica je zaradi ogromnih skal delovala precej nezemeljsko, bolj skalnato ;)).

Po levi strani smo se vzpeli na sedlo, kjer smo si vzeli čas za postanek in martinčkanje na toplem jesenskem soncu. Spočiti, siti in odžejani smo zavili na greben in v kresnem sončnem vremenu preko 1980 m visokega Vogla po stezici malo gor, malo dol prišli na Veliki Lemež. Lepo vreme in čisto ozračje je botrovalo enkratnim razgledom vse tja do Dolomitov.

Za spust do Krnskega jezera smo se vrnili malce nazaj do podora in se po travah na njegovi desni strani spustili nižje do poti in po njej do jezera, kjer smo ta dan srečali prve ljudi.

Do zaprtega doma dr. Klementa Juga smo se po markirani poti spustili mimo zaprtega Planinskega doma pri Krnskih jezerih.

Spisal Robi





PS.
Definitivno krasna tura po gorah nad Sočo, tura za gorniške sladokusce. A kot je v svojem opisu napisal že Igor zahtevata prečenje grebena nad sedlom Čez Potoče, še posebej pa sestop do jezera v mokrem vremenu veliko mero previdnosti.





Ni komentarjev:

Objavite komentar