Stol, 31.12.2012

Valvasorjev dom 1181 m,
Stol 2236 m
Mali Stol 2198 m,
Prešernova koča 2174 m

udeleženci: Nataša, Nevenka, Marjan, Robi, Slavko, Tomaž
trajanje: 9 h
višinska razlika: cca 1560 m

Že drugič zapored smo se na silvestrovo odpravili v visokogorje. Tokrat na Stol, ki je bil pred leti obiskan v "turno smučarski varianti". Start ture je bil malo nad dolino Završnico, malo pred sončnim vzhodom.Tokrat sem bil sam z novim mercedesom oziroma Deuterjem, vendar s pozabljenim fotoaparatom.

Pot do Valvazorjevega doma je bila sprva povsem kopna, višje pa so sledili čedalje bolj pogosti ledeni odseki. Led na poti v kombinaciji s zasneženimi deli nas je spremljal vse do Prižnice.

Tu smo po postanku v roke vzeli cepine in zavili v grapo desno od Prižnice. Ker se ni vdiralo je bil vzpon po grapi prav prijeten. Izstop iz grape je na grebenu zahodno od Malega Stola. Tu smo prečili grapo med obema Stoloma in se vzpeli proti zahodnemu grebenu Stola. Pričakal nas je kar močan veter in nas spremljal vse do vrha.

Tako se prav dosti nismo obirali na vrhu, hitro smo jo ucvrli na Mali Stol in si pri koči privoščili malico. Že tako prešerni volji pri Prešernovi koči je svoje dodal še Robi, ki je malo pomešal koče in predlagal, da se ob povratku ustavimo v Zoisovi koči. Ravno Zoisove štipendije si takole ne bi mogel prislužiti, si je pa zagotovil zbadanje ves preostanek ture.

Od koče smo kmalu zavili v grapo med obema Stoloma in po njej sestopili do Prižnice. Malo se je vdiralo, a hudega ni bilo. Se bližnjico pod Prižnico smo ubodli in potem po poti pristopa do Valvazorjevega doma, kjer smo ravno še ujeli sonce za pijačo zunaj pred domom.

V koči je že bilo silvestrsko vzdušje, udeleženci so se zbirali in tudi dol grede smo srečevali udeležence silvestrovanja. Na ledu čisto brez padcev ni šlo, a nič hujšega in malo po sončnem zahodu smo končali zadnjo letošnjo turo.

Ker smo bili z dvema avtomobiloma smo si novo leto voščili kar na izhodišču ture in se poslovili za letos. Naključje pa je hotelo da je ravno na konec leta padel jubilejni 250-ti potopis. Vse te potopise je napisalo 25 avtorjev.  Dobri smo.





Spisal Tomaž  

Srečno in zdravo 2013 vam želi ekipa Voluharskih potopisov






1 komentar: