Uršlja gora, 28. 12. 2013

Poštarski dom pod Plešivcem 805 m,
Uršla Gora / Plešivec 1699 m

udeleženci: Janez, Marjan G., Sašo, Robert, Nevenka, Tomaž, Marjan Š., Nataša, Slavko
trajanje 6 h 55 min
višinska razlika: cca 1320 m


Tudi zadnjo letošnjo soboto smo izkoristili za hribe. Glede na snežne razmere v visokogorju smo se odpravili v sredogorje, na goro z dvemi imeni, Uršljo goro, po cerkvi svete Urušule, oziroma Plešivec, po pleši na vrhu.

Zbralo se nas je kar 9, večina Gorniške skupine, od tega en slavljenec. Pa ne Dedek Mraz, čeprav sta si po letih že kar blizu.  Jutranja kava je bila tokrat v Lukovici, vožnjo pa je popestril postanek takoj za Mislinjo.

Za majhen hitrostni prekršek smo prispevali policiji za Dedka Mraza na povsem ravnem izhodu iz še speče Mislinje, ko na ulicah ni bilo nikogar in na dan ko ni šole. Red je red, ko gre za navadne državljane. Bogatejši za točke zvestobe smo nadaljevali skozi Slovenj Gradec, do naselja Sele in parkirali nasproti pizzerije Saloon.

Šlo je za reprizo ture izpred štirih let, vendar s skoraj povsem drugo zasedbo. Po kombinaciji asfalta, blata, hlevskega gnoja ter megle smo v slabi uri dosegli Poštarski dom in se ustavili na čaju. Tu se je začel krožni del poti, gor grede smo šli čez Kozarnico.

Nekje na 1100 metrih se je megleno morje končalo in pojavila se je jasnina nad nami. Ker smo hodili po gozdu sonce ni prišlo do izraza vse dokler nismo dosegli Uršuline pleše, kjer nas je poleg sonca pričakal jugozahodnik, vrh pa je bil zelo obljuden. To je bila dejansko naša najbolj obljudena tura letos.

Ustavili smo se tudi v koči na vrhu, kjer sem srečal Matejo in Braneta, sošolca iz D in B vodniškega razreda, ki sta uživala z večjo družbo za bogato obloženo mizo. Sestopili smo po malo daljši poti, čez Kal, ki se je izkazala za bolj prijazno.

Pri Poštarskem domu se je začela megla, malo nižje pa še blato in gnoj, pa malo asfalta in po slabih sedmih urah smo se vrnili na izhodišče. Na povratku smo se ustavili še na Trojanah na krofih in gibanicah in kovali načrte za zadnjo turo letos, silvestrsko turo. 

Spisal Tomaž

Ni komentarjev:

Objavite komentar