Tschigat, Mutspitz, 12.-13.7.2014

Tschigat 3000 m, 
Mutspitz 2284 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Nataša, Nevenka, Janez, Slavko, Primož, Marjan, Jani, Robert
trajanje: prvi dan 8.00 h / drugi dan 4.00 h
višinska razlika: prvi dan cca 1600 m / drugi dan 300 m vzpona in 1000 m spusta


Tokratni tridnevni izlet gorniške skupine PD Rašica na Tschigat in Similaun je malce prikrojilo vreme. Napoved padavin v nedeljo popoldan in čez celo ponedeljkovo jutro nam je “uzela” ponedeljkov naskok na 3606 m visoki Similaun.

Dvodnevni izlet pričnemo v sobotnem jutru, ko se ob 4.00 h izpred društva odpravimo skozi karavanški tunel čez Lienz, mimo Brunica, Brixena, Bolzana v Merano kjer si je svoje mesto našla dolina Vinschgau. Prelepo dolgo dolino na levi strani omejuje skupina Ortler, na koncu skupina Bernine, na desni strani pa Ötztalske Alpe.

Te zadnje nameravamo obiskati ta vikend, natančneje podskupino Textelgrupe in istoimenski naravni park z največ visokogorskimi jezeri na južnem Tirolskem. Naše izhodišče je bila gorska vasica Velloi 1000 m visoko. Ob 9.30 h smo se z vlečnico stoje v košarah odpeljali dobrih tristo višinskih metrov na planino Leiteralm. Tu je z vsem možnim modnim bliščem zasijala Primoževa nova oprava.

Nova modra vodniška majica, modre dolge hlače in novi pohodni čevlji znamke Love kakopak v modri barvi. “K s televizije”, in “pazi, da nau'š u  blat stopu” so bili prvi komentarji. Edino rdeči nahrbtnik je malo kazil Primožev modri “styling”, vendar smo kmalu našli rešitev. Kupili mu bomo modro barvo “za pirhe barvat”, v njej bo prekuhal nahrbtnik in “walaaaa” :).

Brihtni in polni modnih nasvetov smo prispeli do koče Hochganghaus kjer smo naredilii krajši odmor. Pot nas je peljala naprej in ob12.15 h smo prišli na sedlo Hochgangschartl pri Dolgem jezeru (Langsee), kjer smo v oblakih videli naš današnji cilj. Nadaljevali smo ob Dologem jezeru, kmalu zavili levo v breg, šli mimo Mlečnega jezera (Milchsee), prečili snežišče in kmalu bili pod vršnim delom našega današnjega cilja.

Čakala nas je še kaka ura in pol kombiniranega vzpona malce po travah, malce poplezavanja in proti koncu malce vzpenjanja
po s snegom zaliti grapi, katere izhod je prekrivala snežna opast. Iz grape smo se vzpeli preko skalnega skoka kjer smo si pomagaji z varovanjem (predvsem ob sestopu). Ob 14.20 h smo stali na Tschigatu 3000 m visoko.

Na vrhu je bil “parkiran” oblak in kmalu se je pokazalo, da ima očitne probleme s prostato zaradi česar smo v rosenju kmalu pričeli sestopati. Rosenje je počasi prešlo v dež in nekaj časa nas je kar pošteno pralo.
Šli smo mimo Mlečnega jezera, mimo Dolgega jezera, za njim je sledilo Zeleno jezero (Grunsee) in ob 17.30 h smo si v Oberkaser hute naročili zasluženo pivo.

Prijetna koča v privatni lasti nam je ponudila zatočišče, odlično večerjo za 10 EUR ter spanje z zajtrkom za 23 EUR. Vsa hrana je bila domača, pridelana na planini, razem marmelade in vina ki sta bila pridelana doli v okolici Merana. Ob 21.30 h smo odšli spat.

V nedeljo smo si privoščili podaljšan spanec, saj je bil zajtrk šele ob 7.00 h. Naspani in spočiti smo ob 8.00 h štartali mimo dveh jezer, le teh je tod toliko, da praktično ne moreš izbrati poti ne da bi se sprehodil mimo nekaj njih. Okoli 9.00 h smo prilezli na prelaz Taufenscharte od koder smo v približno 45 minutah dosegli naš današnji cilj, 2284 m visoki Mutspitz.

Ker je bilo nedeljsko jutro precej manj oblačno kot včerajšnji dan je na vrhu sledil pravi fotosafari. Odprl se je pogled na včeraj osvojeni Tschigat, v dolino na mesto Merano in čez na Ortler, katerega vrh se je sramežljivo skrival v oblakih nad istoimensko gorsko skupino.

Sledil je sestop nazaj na prelaz Taufenscharte od koder smo se po poteh 25 in 26 spustili do kombija parkiranega pri spodnji postaji žičnice v vasici Velloi in ob 12.00 h zaključili turo.

Čaklalo nas je še dobrih 5 ur vožnje domov, večerno preverjanje rezultatov parlamentarnih volitev, ob 21.00 h pa finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Spisal RobiNi komentarjev:

Objava komentarja