Gmeineck, 23.9.2017

Bergfriedhütte 1.780 m,
Gmeineck 2.592 m,
Steinkopf 1.976 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Kristina, Maks, Juso, Brane, Metod, Tomaž, Slavko
trajanje: 8 h 20 min
višinska razlika: ca 1.550 m
dolžina: 21,5 km


Zaradi zapadlega snega smo spet izbirali nadomestno turo. Namesto najvišjega vrha Lienških Dolomitov in s tem tudi in Ziljskijh Alp, Grosse Sandspitze, je bil izbran Gmeineck.




Vrh se nahaja nad Šptalom ob Dravi in je dobro viden že z avtoceste, ko se bližamo Špitalu. Tu je tudi začetek Visokih Tur.

Na spletni kamerah se ni čisto dobro videlo koliko je snega, a bilo je jasno, da ga je manj kot pri nas v Julijcih. In tako smo se ob 5h zjutraj zapeljali v Avstrijo.





Parkirali smo malo nad vasico Altersberg na višini 1.100 m. Po gozdni cesti gre pot 564 in po njej smo vijugali vse do koče Bergfriedhütte na višini 1.780 m.

Dokler gre cesta po gozdu je bilo okoli nas vse polno gob, užitnih in strupenih. Na avstrijskem Koroškem je za nabiranje gob potrebna brezplačna vinjeta, vendar po 15. septembru ni dovoljeno nikakršno nabiranje gob.

Do koče smo prišli nekaj minut pred oskrbnikom in oskrbnico, ki sta se pripeljala s terencem. Po pašniki smo nadaljevali proti grebenu in malo pod njim naleteli na prve snežne flike.

Snega je bilo še manj kot smo pričakovali in še ta je sproti kopnel. Na grebenu se začne konkretna strmina, ki se po cca 300 višincih položi, a vrh je še daleč.

Le tu, kjer smo prečili pobočja proti vrhu je bilo mestoma nekaj več snega. In po dobrih štirih urah in pol smo sneguljčica in sedem palčkov osvojili s soncem obsijani vrh.

Nismo bili edini, na vrh je prišlo še nekaj Avstrijcev. Po sončenju in šaljenju na račun tistih, ki so z udeležbo scagali zaradi vremena, smo sestopili.

Sprva po isti poti in povsem južnem snegu do odcepa za kočo. Od pa naprej kar po grebenu. Spotoma smo pobrali še skoraj dvatisočak Steinkopf.

Greben se potem kmalu konča in razširi v gozdno pobočje. Po brezpotju mimo labirinta gozdnih cest, čez pašne ograje nazaj do naše ceste. Gob seveda nismo nabirali, vsaj ne da bi vodnik vedel za to.

Po dobri osmih urah smo prišli nazaj do kombija. Odpeljali smo se v Slovenijo na analizo ture v piceriji Gorenc. Uspela nam je še ena krasna tura

Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar