Col Quaternà / Knieberg, 30.9.2017

Col Quaterna / Knieberg 2.503 m,
Rifugio Malga Nemes / Alpe Nemes Hütte 1950 m

PD Rašica
udeleženci: Kristin, Matej, Juso, Bogdan, Jan, Lili, Vesna, Meta, Brane, Robi, Mihela, Monika, Tomaž, Jani 
višinska razlika: cca 1100 m
trajanje: 7h 15 min
dolžina: 20 km

Tokrat smo se odpravili na čisto zahodni konec Karnijskih Alp, na Pfannspitze / Cima Vanscura. 14 udeležencev z dvema kombijema, v vsakem po 7 smo se ob 5 h zjutraj odpeljali iz Šentvvida.

Klasični postanek na OMV Radovljica je zelo popestril zelo nenavadni dogodek, ki smo mu rekli Osmi potnik. Popestril ni le jutranje kave, smeha na ta račun je bilo čez cel dan.
Po jutranji kavi smo nadaljevali mimo Trbiža, Tolmezza, Sappade,vse do sedla Passo Monte Croce di Comelico / Kreuzbergpass na višini 1.636 m.

Dobre štiri ure smo rabili z dvema postankoma do sem, kar je na meji znosnosti za enodnevni izlet.

Tu na poti na sedlo in čez, vse do Innichena poteka meja med Dolomiti na levi strani in Karnijskimi Alpami na desni.

Naš cilj je bil na desni, v Karnijski Alpah. Po poti oziroma cesti št. 149 smo v uri petnajst prišli do planine Coltrondo.

Vreme smo imeli slabše od napovedanega, oblaki se nikakor niso hoteli razkaditi. Nadaljevali smo po poti 159 proti Passo Silvella / Kniebergsattel.

Na sedlu je bil čas za odločitev, greben proti Pfannspitze je imel luknje jasnine v oblakih, vendar do tja in nazaj bi rabili 3 ure in pol.Imeli smo varianto na drugo stran, nekoliko nižji, predvsem pa bližji Col Quaternà / Knieberg, katerega križ smo lepo videli s sedla. Greben je vabil a odločili smo se za Col Quaternà.
Na vrh smo prišli v sončnem vremenu in ko je že kazalo, da se bo le naredilo vreme, se je vse zaprlo. Odločitev za rezervni vrh je bila kar prava. Ko je postalo neprijetno hladno smo se pobrali z vrha nazaj na sedlo.

Od tu pa po poti 146 do planine Nemes in istoimenske koče. Tu nižje se je naredil prav lep sončnen dan za posedanje in pivo. Vrhovi so ostali v oblakih, Pfannspitze pa za kdaj drugič.
Po postanku za pivo smo poiskali pot 131 in vrnili na izhodišče. Zanimivost te ture je bila ta, da smo bili v granitnih gorah, čeprav smo bili južno od Drave, ki je ena od mejnih rek med apnencem in granitom.

Krožne ture nismo naredili le peš. Odpeljali smo se namreč skozi Sexten / Sesto proti Innichenu / San Candido in potem čez Avstrijo in Korensko sedlo nazaj v Slovenijo.
Na poti smo imeli še postanek v trgovini tovarne napolitank blizu Silliana in analizo ture v piceriji Maraton v Kranjski Gori. Kljub oblačnem vremenu nam je uspel krasna tura, osmi potnik pa nam bo itak še dolg izvabljal nasmeške na usta.

Spisal Tomaž 

Ni komentarjev:

Objava komentarja