Kobesnock, 10. 12. 2017

Kobesnock 1.820 m

udeleženci: Sabina, Niko, Sabina, Kristina, Jana, Marjan, Andreja, Mateja, Marko, Stojan, Brane, Andreja
trajanje: 6 h 5 min
višinska razlika: cca 930 m
dolžina: 13 km

Zaradi svežega snega in napovedanega vetra smo se odpravili nekoliko nižje. Na malo znani Kobesnock v Ziljskih Alpah. Vrh se nahaja zahodno od Dobrača.

Kar 13 se nas je zbralo in s tremi avtomobili smo se odpeljali v Kranjsko Goro na jutranjo kavo. Ker je nekdo ugotovil, da nima s seboj nikakršnih dokumentov, smo na hitro spremenil načrt poti in namesto čez Korensko sedlo šli v Avstrijo preko Italije.

Je že tako, da domoljubni Avstrijci kontrolirajo le našo mejo, italijanske pa ne. Po švercanju v Avstrijo smo hitro prišli do kraja Čajna / Nötsch im Gailtal, kjer smo zavili proti Plajberku pri Beljaku / Bad Bleiberg.

Parkirali smo v hladnem sončnem jutru v vasici Kreuth bei Bleiberg. Tudi začetek ture je potekal v sončnem vremenu brez oblačka. Tudi snega ni bilo prav veliko.

Ko smo prišli do Schneidergrabna se je pot začela konkretneje vzpenjati. In razmere spreminjati. Vreme se je začelo hitro slabšati, snega je bilo vedno več.

Prigazili smo do planine / Wertschacher Alm in si pri planšariji poiskali zavetje. Pihalo je namreč k' pr' norcih. Obuli smo krplje in odkrpljali proti vrhu.

Srečali smo dva domačina, ki sta se že vračala. Kot smo kmalu ugotovili sta obrnila precej pod vrhom. Mi smo nadaljevali naprej od njunih sledi a kmalu prišli do ozkega izpostavljenega grebena s katerega smo že videli vrh.

Čez prvi del, poln opasti je izvidnica še prišla, potem pa se je greben še zožal. Za tako število udeležencev je bilo v močnem vetru in tej podlagi nadaljevanje prenevarno in sklenili smo da tudi mi obrnemo.





Vrnili smo se na planino in hitro smuknili nazaj v Schneidergraben. Graben je bil namreč na vzhodu, kar je pomenilo zavetrje pred močnim severozahodnikom, ki je na planini in višje bril norca iz nas.

Ker ni bilo vrha tudi gasilske slike ni bilo. Popravni izpit smo imeli pri prvi domačiji na povratku. Vrnili smo se na izhodišče, kjer smo ugledali majhen štantek s kuhančkom.

Hitro smo se preoblekli in šli pogledat če imajo dobrega. In kuhanček je bil precej boljši kot se ga dobi pri nas, cena pa 2 €. Mraz nas je hitro pregnal na toplo v avtomobile.

Ob povratku bi lahko šli čez Korensko sedlo, a se je vreme toliko poslabšalo, da nismo hodili gledat če na Korenskem sedlu sneži. Vrnili smo se po švercerski poti od zjutraj.

Le še analiza ture pri Danici v Dovjem in slovo. Do naslednjič.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar