Velika Baba, 6.10.2019

Velika Baba 2.016 m
Velika Montura 1.958 m
Planinski dom pri Krnskih Jezerih 1.385 m

PD Rašica
udeleženci: Marjan, Vasja, Mihela, Klavdija, Tomaž
trajanje: 8 h 35 min
višinska razlika: 1.550 m
dolžina: 19 km

Dvodnevna tura na Hochwildstelle in Greifenberg je bila avgusta zamenjana s Kesskopfom. A tudi v oktobrskem terminu vreme ni dovoljevalo dvodnevne ture.






Namesto tega smo odšli na Veliko Babo. Med slovenskimi dvatisočaki je kar pet Bab. Mi smo odšli na najnižjo, tisto nad dolino Lepene.

Parkirali smo pri Domu dr. Klementa Juga in malo pred osmo začeli s pohodom. Dve uri smo porabili do odcepa za Veliko Babo malo pred Planinskim domom pri Krnskih jezerih.





Nadaljevali smo v sončnem vremenu proti pobočjem Velike Babe. Ko smo se prečno vzpenjali po melišču so se odpirali lepi razgledi naokoli.




Čez Krn in greben Krnčice so že silili oblaki in napovedovali skorajšnje poslabšanje vremena. Nadaljevali smo po dolinici med Veliko Babo in Veliko Monturo in od tam levo na vrh Babe.






Vreme se je do vrha že precej pooblačilo. Bilo pa je suho in zato smo se odločili nadaljevati še na Veliko Monturo (velika uniforma).

Na brezpotni gori so ostanki treh objektov, verjetno italijanskega izvora iz časov Rapalske meje.





Sestopili smo na markirano pot, ki pride od Bogatinskega sedla. Po markirani poti pa do kasarne Za Lepočami.

Tudi ta je bila zgrajena v 30-tih letih, v okviru italijanskega fortifikacijskega sistema Alpski zid. Bila je matična vojašnica za odsek meje, ki se je vlekel od Lepega Špičja, Vrha nad Gracijo, Bogatinskega sedla in grebena, ki se vleče proti Voglu.

Mi smo nadaljevali do planine Duplje in od tam do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Tega smo ujeli v zadnji uri ali dveh obratovanja v letu 2019, saj so ga ravno danes zapirali za to sezono.



 Po postanku je sledil le še spust nazaj do izhodišča. Kljub ne ravno blestečem vremenu v drugem delu, nam je uspela zelo lepa tura. Na poti domov smo se ustavili še v gostilni Pri Martinu na analizi ture.

Spisal Tomaž


Ni komentarjev:

Objavite komentar