Storžič, 22.5.2022

Sv. Lovrenc nad Bašljem 892 m,
Storžič 2132 m,
Planšarska koča na Veliki Poljani 1410 m

udeleženci: Janez, Polde, Sabina, Marko, Stojan, Marko, Marko, Roman, Meta, Klavdija, Tomaž, Deja, Ana, Matjaž, Jože
trajanje: 8 h 25 min
višinska razlika: cca 1500 m
dolžina: 12,5 km


V rahlo nestabilnem vremenu smo izbrali Storžič. Parkirali smo malo nad Bašljem in krenili proti Sv. Lovrencu.  Na samem začetku nas je nekaj minut spremljal rahel dež, ki pa je kmalu ponehal.

Mimo cerkvice Sv. Lovrenca smo nadaljevali proti Storžiču in v eni uri prišli do razpotja poti. Levo gre pot proti Javorniku in Poljani, desno proti Kališču.

Po krajšem postanku smo nadaljevali naravnost, po neoznačeni stezici, ki pelje na jugozahodni greben Storžiča. Po strmem travnatem pobočju smo prispeli do neizrazite grape, ki pelje v levo in potem po skalnatem pobočju poraščenem z drevesi naprej proti jugozahodnem grebenu.

Pot je bila precej strma in zaradi vlage in jutranjega dežja mokra, zato je bila potrebna previdnost. Vreme ni bilo kaj prida, bilo je megleno in prikrajšani smo bili za razglede.

V megli smo se priključili jugozahodnemu grebenu in nadaljevali proti vrhu Storžiča. In tik pred vrhom smo prišli nad oblačnost, v popolno jasnino. Predviden je bil sestop čez Psico, a pod nami je bila oblačnost in možnost neviht popoldan.

Zato smo po postanku na vrhu zavili v jugozahodno grapo. Hitro smo bili spet v megli. Nižje smo se odcepili na pot proti Poljani. Vreme se je počasi popravljalo in do našega prihoda na Veliko Poljano je bilo že prav prijetno sončno.

Privoščili smo si daljši postanek, potem pa sestopili preko planine Javornik. Od tam je bilo dobre pol ure markirane poti proti Kališču, do našega odcepa proti Sv. Lovrencu.

Med tem se je vreme popolnoma naredilo in sestopali smo v lepem sončnem popoldnevu. Pod Sv. Lovrencem smo zavili levo in se mu tako izognili z bližnjico. Po slabih osmih urah in pol smo zaključili s turo.

Prva analiza ture je bila že pri avtomobilih, kjer smo si privoščili slastne goriške češnje. Nadaljevali pa smo v Pumpa pubu v Tupaličih in tako končali lepo nedeljsko turo.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Deja

 Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar