Cima dai Gjai, 4.6.2022

Rifugio Grauzaria 1.250 m,
Cima dai Gjai 1.916 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Aleš, Kristina, Marjan, Maks, Gašper, Stojan, Marko, Radovan, Katja, Nevenka, Tomaž, Deja, Matjaž, Nataša
trajanje: 8 h 45 min
višinska razlika: cca 1420 m
dolžina: 12,2 km


Gamsfeld (2.027 m), najvišji vrh skupine Salzkammergut-Berge je bil v programu gorniške skupine že tretje leto, kot majska tura. Dvakrat ga je preprečil kovid, letos pa vreme.

Najprej smo en teden počakali in ker vremenska napoved tudi naslednji teden ni kazala dobro, je bila izbrana nadomestna tura. Cima dai Gjai (Peteljinji vrh) po poti Pietro Nobile.

Pot je bila odprta leta 2005 in povezuje škrbini Portonat in Nuviernulis, Cima dai Gjai se torej nahaja med Monte Serniom in Creto Grauzario.

Italijanska oznaka je "sentiero alpinistico", kar pa ne pomeni ravno, da je alpinistična, je pa resna gorniška pot z plezanjem II. težavnostne stopnje.

Na pot smo šli ob 5h zjutraj in se na jutranji kavi ustavili na koncu Trbiža, v lokalu Dawit, ki je za ta konec in to uro že postal klasika.

Nadaljevali smo po stari cesti in si za tja grede izbrali vožnjo čez Možac / Moggio Udinese. Tu smo zavili v Avpaško dolino / Val d'Aupa.

Malo naprej od odcepa za kraj Dordolla smo zavili levo in se po ozki cestici vzpeli do parkirišča. Tu smo začeli s turo in v dobri uri povzpeli do koče Grauzaria.

Ker nismo vedeli kako je s snegom v vstopni grapi, smo imeli s seboj zimsko opremo. Po pogovoru z oskrbnikom, ki je dejal, da snega ni, smo opremo pustili v koči.

Nadaljevali smo po omenjeni grapi, pot je strma in precej neprijetna, vendar je čez zoprno grapovje speljana razmeroma spretno.

Še pred škrbino Portonat smo zavili desno kjer nas rdeč napis na skali opozori na začetek poti Sentiero Alpino Piero Nobile.

Prvi detajl dvojke je takoj na začetku. Izgleda precej sitno, a dejansko ni nič posebnega, le na začetku je treba precej v levo.  Na škrbini Forcella dai Gjai se nam odpre pogled na jug v dolino Glagnò in na nadaljevanje našega grebena.


Čez lahko prehodne trave sledimo rdečim pikam desno do vzpona čez precej izpostavljeno, a čvrsto steno. Po nekaj deset metrih dvojke težavnost vse do vrha popusti.

Po uživanju na vrhu nas je čakal strm sestop čez travnike in skalno stopnjo, kjer pa težavnost ne presega I. stopnje. Sestopili smo do škrbine Forcella del Lavinale.

Na nasprotni strani smo nadaljevali navkreber skozi ruševje in pred sestopom obiskali še vrh Cima del Lavinale. Od poti Pietro Niobile nas je čakal le še sestop Nuviernulis.

Po markirani poti smo sestopili nazaj do koče, kjer smo pobrali našo zimsko opremo in se rehidrirali. Sledil je sestop do izhodišča in vožnja domov. To pot smo ubrali severno varianto čez sedlo Cereschiatis do Tablje / Pontebbe.

Po stari cesti smo se vrnili do Trbiža, se zapeljali v Slovenijo in se na poti domov ustavili še na analizi ture v piceriji Gorenc.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž

Fotografije Deja

Relive

Ni komentarjev:

Objavite komentar