Zečak, 5.6.2022

Zečak 795 m,
Pljovica 760 m,
Veliki Lovnik 737 m,
Duga Draga 553 m,
Planinarski dom Scout 360 m

Planinsko društvo Rašica
udeleženci: Marko, Tomaž, Renata, Ivan
trajanje: 7 h
višinska razlika: 900 m
dolžina: 23,6 km

Tokrat smo se odpravili v Žumeračko gorje na Hrvaško. Naš glavni cilj je bil razgledni vrh Zečak, sicer pa smo imeli v planu krožno turo.

Ob 6h zjutraj smo krenili iz Ljubljane po dolenjski avtocesti. Na BS Čatež smo si privoščili jutrabnjo kavo, nato pa nadaljevali do meje, ki smo jo prečkali na mejnem prehodu Slovenska vas.

Takoj za mejnim prehodom smo zavili ostro desno in se zapeljali v hribovito pokrajino Samoborskega in Žumeračkega gorja. Vozili smo se ob reki Bregani in ji sledili vse do planinskega doma Scout in še malo naprej do izvira Dobra voda.

Tu smo parkirali in začeli s turo. Po poti številka 7 smo se vzpeli do vasice Šimraki, kjer smo prestopili na pot 8. Po njej smo nadaljevali skozi vasici Delivuki, Golubići in Pavkovići.

Gre za zelo osamljene vasice, skoraj več kot prebivalcev je tu psov. Zečak se nahaja takoj nad Pavkovići. Dobri dve uri smo rabili do Vrha.

A nismo bili še na polovici, ne časovno, ne po kilometrih. Nadaljevali smo proti vzhodu in kar lep čas hodili proti vzhodu. Tu v grapah severno od naše poti izvira reka Bregana.

Do našega drugega cilja, vrha Pljovica smo rabili dodatni slabi dve uri. Nadaljevali smo skozi malo večjo vasico Dragonoš. Tu smo se odločili, da skočimo še na Veliki Lovnik.

Stranski učinek tega ovinka je bil Gostinjac sv. Bernarda ob poti, kjer so stregli Ožujsko. Vrnili smo se do Dragonoša in spet nekaj kilometrov hodili po cesti, tokrat celo asfaltirani, do vasice Jarušje.

Bil je zelo vroč dan in srečna okoliščina teh cestnih odsekov je bila, da so bili večinoma v senci. V Jarušju smo zavili na kolovoz in preko neizrazitega vrha Duga draga prišli na greben Orto.


Po grebenu smo hodili skoraj do njegovega konca, malo prej pot zavije levov dolino reke Bregane, do katere smo prišli kakih 100 metrov od parkiranega avtomobila.

Torej, ker je bilo zelo vroče, smo se z avtom zapeljali le dva kilometra do planinskega doma Scout, da se nekoliko osvežimo. Nato pa smo se odpeljali v Slovenijo in se ustavili na analizi ture v gostilni Rorman v Tomažji vasi.

Spisal Tomaž

Fotografije

Relive 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar