Javoršček, 31.7.2005

Javoršček 1557 m

Udeleženca: Šaro, Robi

Trajanje: 6 ur 13 minut

Višinska razlika: cca 1200 m


Tokratna tura se je začela z vstajanjem ob 5h30, nafilavanjem želodca s kruhom in salamo, jutranjim umivanjem ter obveznim sra..em. Po dobre pol ure sva se vsedla v avto ter se podala proti najinemu izhodišču Kal-Koritnica.

Markirana pot se začne v vasi kal, ter se prek travnikov spusti do Soče. Tam sva naletela na kamp še spečih tabornikov iz Kopra, ga obšla ter prek brvi prečila Sočo.

Na drugi strani vode naju je pričakala lepa, vendar strma pot, ki mimo samotne kmetije skozi gozd vodi na planino Golobar. Malo pod 1000 m višine sva šla mimu zapuščenega propadajočega doma proti prelazu Čez Utro, kjer na višini 1305 m stoji partizanski spomenik (v čast 42 pobitim partizanom).

V treh urah sva prisopihala na vrh Javorščka. Na vrhu se lepo vidi Krasji vrh (že osvojen) ter greben Polovnika na eni strani, ter Svinjak (že osvojen), Jerebica (zaradi sfiženega vremena neosvojena), Rombon (že osvojen) in Kanin (tudi že osvojen) na drugi strani.

Po ogledu okoliških vršacev sva se razkomotila ter pomalicala. Pot v dolinio je potekala po isti trasi kot navkreber, le da je bilo sopihanja ter potenja nekoliko manj.

Edina sprememba poti se je zgodila za čas mojega vodenja, ko sem spregledal odcep in sva na planino Golobar prišla z druge strani kot sva hotela. Iz krempljev Šarčevega zbadanja v stilu “sej ne veš kot hodiš” so me rešile jagode in maline na novo odkritem botaničnem vrtu.

Na koncu današnjega izleta sva se z avtom odpeljala do Soče, se umila ter odpeljala do gostilne Žvikar na zaslužena zrezka XXL velikosti.

Spisal Robi


Ni komentarjev:

Objava komentarja