Kolovrat, 6.8.2009

Kuk 1243m, Nagnoj 1193m, Na gradu (Klabuk) 1114m, Ježa 949m
Udeleženca: Robi, Tomaž
Trajanje: 3h 40min
Višinska razlika: cca 630

Pred jutrišnjim Montažom je bila danes na vrsti tura na Kolovrat, greben nad Sočo, kjer so bile italjanske zaledne utrdbe med 1. svetovno vojno, danes pa po večini grebena poteka državna meja z Italijo.

Zapeljala sva se proti Liveku im med potjo srečala naša kolesarja ki sta gonila navkreber proti Matajuru. Od Liveka sva se zapeljala proti Kolovratu in šla mimo luksuznega turističnega naselja Nebesa, ki ima res nebeški razgled in malo nad Livškimi Ravnami prvič parkirala.

Sprehodila sva se na prvi vrh v grebenu Kolovrata, Kuk in potem še na Nagnoj, od koder je razgled po celem grebenu Kolovrata. Nagnoj je znan po tem, da ga je med 12. soško ofenzivo zavzel sam Rommel, takrat še nadporočnik in pri tem zajel cel bataljon Lahov. Nekaj dni kasneje je Rommel zavzel še Matajur.

Spustila sva se do avta in se odpeljala nekaj kilometrov naprej, kjer je okoli vrha Na gradu ali podomače Klabuka muzej na prostem s sistemom utrjenih rovov in s sledovi terasastih pobočij, kjer so taborili vojaki.

Ko sva opravila z ogledom sva se odpravila naprej do planinske koče pod Ježo. Od tam pa na Ježo, 949m visoki vrh.

Ker se Robi še ni čisto znebil prehlada, sva s tem vzponom zaključila turo in se odpeljala po najkrajši poti proti dolini Soče, glede na novo karto Krn (1:25.000) .

Pot je šla nekaj kilometrov po kolovozu, a v naselju Volčanski Ruti sva spet prišla v civilizacijo in hitro sva bila v dolini Soče.

Izlet sva zaključila z odličnim kosilom v gostilni Vuga na Mostu na Soči.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar