Golčaj, Limbarska gora, 30.5.2010

Golčaj, 690 m
Limbarska gora, 773 m

Udeleženci: Tomaž, Luka, Primož
Trajanje: cca. 3h 30min
Višinska razlika: cca. 390 m


Za obisk smo si danes izbrali pohodnikom dobro poznano Limbarsko goro, ki leži nad Moravčami in je iz moravške strani tudi najbolj oblegana. Po kavici ob 8 uri zjutraj na Brodu smo krenili po štajerki proti Blagovici, ki je bila tudi naše izhodišče za vzpon.

Pot je bila na začetku malce strma, vendar se je kmalu zravnala, ustavili smo se najprej na bližnjem hribu imenovanemu Golčaj, katerega višina je 690 mnm. Na vrhu stoji spomenik NOB, nedaleč stran pa je cerkev Sv.Neže.

Vreme nam ni bilo ravno naklonjeno, bilo je zatohlo in megleno, ni pa nam pokvarilo dobrega razpoloženja. Delno smo gozdno stezico zamenjali tudi za asfaltno cesto, ravno v tem trenutku pa sta se mimo pripeljala vaška mopedista.

Malo smo se ponorčevali, češ da se pripravlja na vrhu motoristični zbor. Sprehod se je proti vrhu nadaljeval pretežno po cesti, okolica je bila zelo lepo urejena in idilična. Ko smo prispeli na vrh, razgled zaradi megle ni bil najboljši, ustavili smo se še v gostilni Urankar.

Privoščili smo si malico, malo podebatirali in glej ga zlomka, naenkrat so začeli na vrh prihajati motoristi eden za drugim, v glavnem s starodbnimi motorji različnih znamk. Presenečeno smo opazovali dogajanje in ugotovili, da so vrh obiskali člani motokluba Alko Braders, katerih glavno pogonsko gorivo sta šnops pa pir.

Pa se je zbor res zgodil. Počasi smo zapustili vrh, mimogrede smo si seveda jeklene zverine ogledali. Sestop smo opravili po bližnjici, imenovani Voluharjev graben ter ugotavljali, kako bi bilo fino to grapo pozimi obiskati s sanmi. Nekoliko niže pa nas je že ujel dež, vendar smo pohiteli do avta in se odpeljali proti Ljubljani. Naš izlet pa se je zaključil po kratki pijači v Biljardnici na Brodu.

Spisal Primož


Ni komentarjev:

Objavite komentar