Setiče / Freiberg, 30.1.2011

Setiče / Freiberg, 1923 m

udeleženci: Tomaž, Luka, Dule, Paz,  Robert
trajanje: 4h 2min
višinska razlika: cca 1000 m
dolžina: 8,2 km

To nedeljo smo se odpravili v Karavanke. Tomažev načrt je bil osvojiti 1923 m visok avstrijski hrib imenovan Setiče (Freiberg). Po jutranji kavi na bencinskem servisu gorenjske avtoceste v Voklem smo se odpravili čez Ljubelj proti Borovljam kjer smo zavili v smeri vasi Sele.

Avtomobila smo pustili na manjšem parkirišču, se preoblekli in ob pol osmih pot nadaljevali peš. Zaradi precej mrzlega jutra saj je termometer kazal devet stopinj pod ničlo smo se s povečano frekvenco korakov zapodili v breg.

Sonce na jasnem modrem nebu in strma pot sta nam segrela premražene okončine in kmalu smo opravili s prvo polovico poti ter se po slabi uri ustavili pri lovski koči na čaju. Ob koči je na lepi razgledni točki postavljena miza, kraj našega počitka od koder se je krasno videlo osrednji del Karavank Avstrijske Koroške od Grlovca preko Koškega Grintovca, Petrovec, Tomaški vrh do Tolstega vrha.

Odžejani in navdušeni nad razgledi smo se počasi odpravili naprej. Vse je bilo v najlepšem redu, le vreme se je počasi pričelo fižiti. Po dveh urah hoje smo prilomastili na v oblak zavit vrh. Zaradi mraza in vetra smo se na hitrico preoblekli, pomalicali in se odpravili v dolino.

Komaj smo z vrha odnesli pete, že je veter razgnal oblake in od daleč smo lahko zopet gledali z soncem obsijan vrh. Drugače pa nam je na trenutke poledenelo pot v dolino popestril Tomaž s svojimi “plesnimi uložki”. Hja, kaj čmo, spolzka je bla tale, spolzka …

V vasi Sele kjer smo imeli parkirana avtomobila smo se v lokalni gostilni ustavili na zaključnem pivu. Oštirjevo znanje slovenščine nas je spomnilo, da na Koroškem živi precej veliko število Slovencev, na toplem pokajeni cigareti dveh kadilcev pa na zlate čase …

Spisal Robi




Ni komentarjev:

Objavite komentar