Col Rodela, 15.7.2012

Col Rodela (vrh in koča) 2484 m,
Rifugio des Alpes 2440 m

udeleženci: Dule, Robi, Tomaž
trajanje: 4 h 40 min
višinska razlika: 1080 m

V soboto popoldan smo prispeli na naš težko pričakovani dopustniški teden namenjen »pojanju« po Dolomitih. Bazni tabor smo rezervirali v manjšem kraju Campitello di Fassa, blizu nekoliko bolj znanega Canazeja. »Fasali« smo krasen apartma v kampu Miravalle.

Poleg uhojenega tandema Tomaža in moje malenkosti se nama je podobno kot na dopustovanju v posočju in »brigtolanju« pri Kavalu tudi tokrat pridružil »kolesarski princezek« Dule, s svojo ničkolikokrat opevano »koreto« z nalepko Specilaized-enduro.

Dež napovedan za nedeljo nam je malce kvaril razpoloženje sobotnega večera, vendar smo dokaj uspešno, s pomočjo rdečega vina optimistično zrli v svetlo prihodnost. Zbudili smo se v deževno nedeljsko jutro in po nekajkratnem prestavljanju vstajanja, okoli osme ure dvignili svoje riti, pozajtrkovali, že šestič preverili vreme in se podali spoznavati mesto.

Počasi je nehalo deževati, le nebo je bilo še vedno oblačno, za Duleta dovolj jasno sporočilo, da zajaha bicikl in se poda preverjat izhodišča planiranih tur. Tudi midva z Tomažem sva se preoblekla, naprtala nahrbtnike in se podala iz apartmaja. Najino turo je pri vratih prekinil Charlie Whiting, saj se je z neba ulilo kod iz škafa. Slabe volje sva pri vračanju pozdravila premočenega Duleta in družno smo v apartmaju zrli v oblačno nebo.


Malo čez enajsto je ponovno nehalo deževati, nebo pa se je pričelo jasniti. S Tomažem nemudoma izkoristiva situacijo in se ob 11.20 h z apartmaja peš odpraviva na bližnjo 2484 m visoko Col Rodelo. Dule zaradi slabe izkušnje še malo okleva, a nama obljubi, da se v primeru lepega vremena poda na vrh z gondolo, nakar se družno vrnemo.

Skozi slikovti vrvež nedeljske Campotele di Fassa sva se mimo ulice z stojnicami podala iz mesta po poti 528 preko travnikov v gozd. Preko planine Pins 1623 m visoko in Elbetina 1919 m sva počasi prišla v bližino gondole, kjer so se nama ob prihodu na Pedonel 2213 m odprli prekrasni razgledi na Sas de Pordoi 2950 m, Piz Boe 3152 m.

Malce naprej pe pe na Sasso Piatto 2964 m, Il Dente 3000 m, Innerkofler 3081 m, Punta Girohmann 3114 m, Sassolungo 3181 m, pri zgornji postaji gondole pa še pogled na najinega kamerata Dušana 1,71 m.

Navdušeni nad razgledom se družno odpravimo na vrh do koče Col Rodela, kjer si nanudimo mrzlo pivo in foto seanso. Po slabi uri uživanja v pogledih na okoliške vršace se počasi po poti 529 podamo v dolino. Ob spustu velja omeniti še spoznavanje z gromozanskim lesenim bikom, bikom, ki je definitivno v rangu naših političnih veljakov.

Ob povratku pred apartmajem posedimo na masivni leseni klopi, od daleč pogledujemo ravnokar osvojeni vrh in se pripravljamo na sončni ponedeljek.

Spisal Robert



Ni komentarjev:

Objavite komentar