Sassongher, 19.7.2012

Edelweisshütte 1832 m,
Sassongher 2665 m

udeleženca: Robert, Tomaž
trajanje: 5 h
višinska razlika: cca 1025 m

Peti dan našega počitnikovanja v Dolomitih sva zaradi napovedi popoldanskih neviht in zaradi utrujenosti obiskala Sassongher, 2665 m visok stolp, ki se dviga nad Corvaro. Do tja sva se odpeljala preko prelazov Sella in Gardena.

Avtomobil sva parkirala pri cerkvi v mali vasici Colfosco, se preobleka, si oprtala nahrbtnika in se podala po makadamski cesti v dolino Valle Stella Alpina. Kmalu sva v koči Edelweiss pila jutranji čaj in uživala v razgledih po okoliških vrhovih.

Pot sva nadaljevala po smučišču ob vlečnici, mimo stare kapelice, nad katero se pot, ki vodi na Sassonger odcepi desno in se preko gruščnatega pobočja v serpentinah dvigne na škrbino Forcella  Sassongher. Od tu sva po peščeni poti počasi prišla do krajše nezahtevne ferate, po kateri sva se povzpela in preko položnega pobočja do križa na vrhu.

Na novo osvojenem dvatisočaku sva uživala v pogledih na vse strani in na najine vrhove iz prejšnjih dni, ponedeljkovo 3343 m visoko Marmolado, torkov 3152 m visoki Piz Boè in sredin 3025 m visoki Sas Rigais, pred nama pa se je bohotila severna stran mogočne gorske skupine Sella.

Sestopila sva po isti poti, se ponovno ustavila v koči Edelweiss, le da sva tokrat pogledovala po okoliških hribih in uživala ob pogledih na čredo konj z vrčkom piva v roki. V apartma, preverit tretjega člana, sva se vrnila preko prelaza Campolonga ter Arrabe in s tem zaključija cel krog Sella Ronde.



Spisal Robert



Ni komentarjev:

Objavite komentar