Piz Boè, 17.7.2012

Rifugio Forcella del Pordoi 2829 m,
Rifugio Boè 2873 m,
Piz Boè 3152 m

udeleženca: Robert, Tomaž
trajanje: 4 h 55 min
višinska razlika: cca 960 m

Po Marmoladi se je prilegla krajša tura, izbran je bil Piz Boè, eden najlažje dostopnih tritisočakov v Alpah. Lahek ni samo tehnično temveč tudi zaradi tega ker na Sas Pordoi pripelje gondola in višinsko razliko skrajša za dve tretjini.

Brez zapletov tudi to jutro ni šlo in predvideni odhod se je zavlekel za eno uro. Tako sva lahko zjutraj dostavila Duleta v Canazei na servis po kolo, ker so se mu prejšnji dan zlomili dve špici. On jo je potem nahnil na Fassa bike park, midva pa na sedlo Pordoi na 2239 m.

Na sedlu je komaj možno parkirati, toliko je ljudi ki jih gondola vsakih 10 minut v 4 minutah prepelje 700 metrov višje, kjer je v slikovitih stenah v tridesetih letih prejšnjega stoletja plezal "hudič z Dolomitov", Tita Piaz.

Midva sva so mahnila gor peš in v uri petnajst prišla do koče Forcella del Pordoi. Do tam se nas je vzpenjala le dobra desetina ljudi, pri koči pa se iz zgornje postaje gondole na Sas Pordoi priključijo cele procesije ljudi, med njimi pa je vse živo, kar se opremljenosti in pripravljenosti tiče. Na Piz Boe sta od tu dve poti, midva sva jo gor grede mahnila po daljši, mimo koče Boè, kjer sva si privoščila postanek za malico.

Nadaljevala sva na vrh. Že prej bili lepi razgledi na vse strani, na vrhu pa se je odprl se fantastičen razgled na najin včerajšnji cilj, Marmolada, s katere sva včeraj občudovala skupino Sella in Piz Boe, ki je najvišji vrh skupine. Za Marmoladinim sosedom Gran Vernelom je kukal tudi predvideni jutrišnji cilj, Cima della Vezzana, razgledi na skupine Rosengarten,  Sassolungo in Odle pa so naju spremljali celo pot.

Na vrhu je bila kar prevelika gmeča zato sva se kar kmalu pobrala z vrha in se na pivu ustavila pri koči Forcella del Pordoi. Sledil je hitri sestop in  v slabih petih urah sva zaključila s turo in z obiskom še tretje gorske skupine v Dolomitih.

Spisal Tomaž


1 komentar: