Kucelj, Modrasovec, 23.3.2013

Kucelj 1237 m,
Koča Antona Bavčerja na Čavnu 1242 m,
Veliki Modrasovec 1355 m,
Mali Modrasovec 1305 m

udeleženci: Slavko, Nevenka, Tomaž, Paz, Robert
trajanje: 6 h 15 min
višinska razlika: cca 1200 m


Splošna nevarnost plazov tretje stopnje in poslabšanje vremena tekom dneva sta nas ta vikend “nagonila” na primorsko. Tomaž je iz “vreče izletov” potegnil krožno turo v hribih nad Ajdovščino.

Naše današnje izhodišče je bil Stomaž, kjer smo ob manjšem vaškem pokopališču parkirali avtomobila in se deset minut čez osmo uro podali v breg.

Šli smo skozi vas, naprej po makadamski cesti do prvih markacij in odcepa pešpoti proti Čavnu. V sončnem vremenu smo se počasi skozi gozd vzpenjali proti našemu prvemu cilju.

Na križišču kjer se lahko zavije desni v breg proti koči Antona Bavčerja na Čavnu, smo mi nadaljevali naravnost po Srednječavenski poti na Kucelj.

Malo gor, malo dol smo mimo bivaka Črna peč hodili pod grebenom med Čavnom in Kucljem. Vreme se je počasi “fižilo”, mi pa smo se dvignili in ob enajsti uri po zahodni strani prišli na Kucelj.

Oblačno in vetrovno vreme nas je kaj kmalu spravilo v pogon in po grebenu smo se spustili proti vzhodu, v smeri Čavna. Deset minut pred dvanajsto smo že “greli riti” pred kočo Antona Bavčerja in vase “metali” dobrote iz nahrbtnika, žejo pa gasili s pivom uležanim na 1242 metrih.

Vse skupaj je precej uspešno “šolal” Tomažev štirinožni prijatelj Paz. Tema tokratne učne ure je bila kako od vsakega izvabiti najslastnejše dele dobrot iz nahrbtnika. Kapo dol (bi reku Srečko), Paz je iz omenjene tematike doktoriral in to z odliko.

Eni bolj, eni pa manj siti smo se odpravili na bližnji Veliki Modrasovec, na poti nazaj pa še na njegovega manjšega brata na katerem imajo svojo postojanko radioamaterji iz Ajdovščine. Sledil je še spust mimo koče na Čavnu v dolino do parkiranih avtomobilov v Stomažu.

Med vožnjo proti Ljubljani ravno razlagam, da so pred nekaj dnevi novinarji spraševali našega skakalca Petra Prevca kako nameravajo skakati na zaključku smučarskih poletov v Planici in dobili odgovor “do podna, če bo to premal, bomo pa podn umaknl”, ko po radiju sporočijo, da so danes res “podn umaknl”, saj so v ekipni tekmi osvojili zmago. Bravo fantje!

Spisal Robi



 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar