Veliki Karman / Monte Chiampon, Mali Karman / Monte Cuarnan, 12.5.2013

Veliki Karman / Monte Chiampon 1709 m,
Mali Karman / Monte Cuarnan 1372  m

PD Rašica
udeleženci: Edo, Jana, Jože, Lucija, Manja, Marjeta, Meta, Mihela, Mirjana, Petja, Robert, Sašo, Silva, Tanja, Tina, Tomaž, Vasja, Vida
trajanje: 7 h
višinska razlika: cca 1450 m


Prva izmed dveh majskih tur vodniškega odseka nas je vodila v Beneško Slovenijo, v Italijo, na skrajni jugozahod Julijskih Alp. V rahlem dežju smo se čez Fernetiče zapeljali v Italijo, kjer se je že kazal pas jasnine in pri Palmanovi zavili na avtocesto Alpe-Adria. Kavo smo si privoščili na počivališču Zugliano pri Vidmu / Udine.

Po kavi smo nadaljevali do Humina / Gemona del Friuli in po ozki serpentinasti cesti do manjšega parkirišča na višini 560 m. Veliki Karman je bil visoko nad nami, po smerni tabli je do vrha 3 ure in pol hoje.




Po slabi uri in pol smo prišli do sedla Predol / Sella Foredor, na 1089 m, ki leži med obema Karmanoma. Naredil se je prav lep dan in po počitku smo nadaljevali strmo navzgor, mimo mesta z jeklenico, ki mu pravijo Gospodična /  Passo dela Signorina.


Zahodno od nas v Karnijskih Alpah in vzhodno v Sloveniji so bile plohe, nad nami pa sonce, ko smo po uri in pol iz sedla prišli na vrh Velikega Karmana, ki mu italjani pravijo "kjampon", furlani pa "čampón".

Tudi severno od nas je deževalo, le mi in Furlanska dolina pod nami smo še bili občasno deležni sonca. Previdno smo sestopili nazaj do sedla Predol in po krajših pogajanjih sklenili, da gremo še na Mali Karman.




Ob vzponu smo bili deležni manjše plohe, ki pa je do vrha že povsem ponehala. Se je pa vreme slabšalo, Veliki Karman je že bil v oblakih, jugovzgodno od nas pa je bila konkretna ploha, pravzaprav nevihta saj je ob našem odhodu z vrha zagrmelo.



Nevihte ni odneslo nad nas in s spet le rahlo ploho smo prišli nazaj do parkirišča. Kar konkretna višinska razlika ture je povzročila nekaj utrujenosti med udeleženci, a hujšega ni bilo. Odpeljali smo se nazaj v Slovenijo in izlet zaključili v gostilni Pri mlinu v Dolenji vasi pri Senožečah.

Spisal Tomaž




 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar