Prestreljenik, 2.4.2014

Prestreljenik 2499 m

udeleženci: Robert, smuči in malica
trajanje: 4 h 50 min
višinska razlika: cca 1350 m

Današnji vrh je Voluharska “banda” obiskala poleti leta 2003. Davno nazaj, v časih, ko sem še uporabljal glavnik. Približno enajst let po prvem obisku se nameravam na Prestreljenik povzpeti  s smučmi in z vrha odsmučati v dolino. Zaradi obveznosti sem moral biti do 11.30 h doma kar je pomenilo precej zgodnje vstajanje.

Okoli tretje ure se odpeljem po gorenjski avtocesti, skoz Kranjsko Goro, preko mejnega prehoda Rateče na Sella Neveo. Zgodnja ura je pomenila cesto brez avtomobilov, kar pa ni veljalo za živali, zlasti srne sem večkrat presenetil med tem ko so “nabirale asfaltne nočne kilometre”.


Ob 4.40 h na smučeh zakorakam v temo in po 45 minutah hoje pridem do zgornje postaje gondole in koče Gilberti 1850 m visoko. Zunaj je bila še noč, v koči pa še vse tiho. Naredim krajši postanek, zaposlim fotoaparat in se napojim.



Ko pridem na sedlo Prevala se prične počasi daniti, tako da na Sedlo (med Grdim vršičem in Prestreljenikom) pridem v sončnem jutru.






Sneg je bil zaradi zgodnje ure še povsem pomrznjen kar je pomenilo, da smuči romajo na nahrbtnik, na noge pa dereze. Zaradi precejšnje strmine ob osmih pošteno zadihan prilezem na današnji vrh.




Debela ura martinčkanja na vrhu je bila dovolj, da je pomrznjena podlaga malo “odjenjala” in smuka v dolino je bila “en sam vesele”.


Spisal Robi

PS
V dolini pa snega, da se bomo še kakšen mesec dričal.




1 komentar: