Schoberriegel, Gruft, 21.4.2014

Schoberriegel 2208 m,
Gruft 2232 m

udeleženci: Marjan G., Sašo., Jani, Mateja, Nevenka, Tomaž Š., Marjan Š., Nataša, Slavko, Tomaž T.
trajanje: 5 h
višinska razlika: cca 700 m


Po treh tednih službene gužve sem končno spet imel čas za konkretnejšo turo. Več dni je potekalo iskanje vremenske luknje. Tura je bila prestavljena za en dan, a kaj dosti ni pomagalo. Pravega vremena ni bilo nikjer.

Na koncu je padla odločitev, da se zapeljemo na prelaz Turracher Höhe in od tam na vzhodni greben čez vrhove Schoberriegel, Gruft, Kaser Höhe do Brett Höhe in potem nazaj. Zbrala se je ekipa za Gran Paradiso, manjkala sta le Janez in Robert. Omenjalo se je, da je Robert obupal nad Avstrijo, saj sem mu nad Katscbergom ni uspelo znebiti telefona, čeprav je poleg priložil še denarnico.

Peko Ljubelja, Celovca in Feldkirchna smo se pripeljali na Turracher Höhe, kjer je rahlo snežilo. Snežiti je nehalo že na začetku ture, ko smo še hodili ob smučišču. Kmalu smo s smučišča zavili v cel sneg, bilo je 15 cm svežega južnega snega.

Z višino je bila megla vse gostejša in na grebenu smo komaj še kaj videli. Če že vidljivosti ni bilo je pa vsaj zoprno pihalo. V dobri uri smo prišli na Schoberriegel. Po kratkem postanku smo nadaljevali po grebenu in v pol ure prišli na Gruft. V popolni megli smo nekako uspeli slediti markacijam, a po napačni poti, proti jugu, namesto prosti severo-vzhodu.

A to smo po karti in s kompasom ugotovili šele, ko smo se spustili za 180 višinskih metrov. Zagrizli smo nazaj na Gruft in iskali nadaljevanje grebena. Ko smo mislili, da ga že in našli markacijo, se je pot spet začela spuščati, kar se po karti ne bi smela. Nič nam ni bilo več jasno. Še malo smo iskali, potem pa obupali in Kaser Höhe do Brett Höhe pustili za kdaj drugič. Po poti pristopa smo vrnili čez Schoberriegel.

Spustimo se do smučišča, ki je že bilo pod oblaki in se ob informacijski tabli razgledamo po okolici. Kaj dosti nismo videli, ker so bili vrhovi v oblakih, lepo se je videlo le nadaljevanje grebena od  sedla pod Brett Höhe do Wintertaler Nocka in Eisenhuta.

Po smučišču, kjer večina naprav deluje, smučarjev pa je zelo malo, se spustimo v dolino in v lokalu ob jezeru zaključimo turo.

Spisal Tomaž




 
 
 

2 komentarja:

  1. Hja, še dobr, da ste navkljub vsej silni megli odcep za na pivo našli. Lahko bi namreč zgrešili in se znašli v mlečni restavraciji, to bi šele bil hudič :)

    OdgovoriIzbriši