Monte Ressetum, 27.9.2015

Forcia la Baldas, 1749 m,
Forcia Bassa, 1855 m,
Monte Ressetum,  2062 m, (Turfon de Forcia Bassa)
Cresta Forcia Bassa, 2020,
Cimon de Resettum, 2057 m


Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci:  Tomaž, Marjan G, Janez, Mateja, Nevenka, Maks, Srečko, Sašo
trajanje: 9 h 10 min
višinska razlika: cca. 1820 m


Stari znanci smo se zbrali ob običajni uri na običajnem  mestu  (ob 5. uri pred društvom) ter se z uradnima avtomobiloma ture (Ford Focus 1.0 Ecoboost karavan) odpeljali po avtocesti mimo Trsta Vidma, Pordenona, Spilimberga, skozi Maniago - proti Monte Ressetum, najvišjemu vrhu skupine Raut-Ressetum, ki je z dolgim grebenom povezan z Monte Fratte.

Od Maniaga smo pot nadaljevali skozi novejši predor, ki obide slikovito in divjo dolino reke Celline ter bistveno skrajša vožnjo proti kraju Claut in vasici Lesis, kjer je na nadmorski višini 644 m izhodišče tokratne ture.

Monte Ressetum  se nahaja v južnem delu predalpskega dela Karnijskih Alp, ki se v smeri vzhod-zahod  raztezajo od Julijskih Alp do Dolomitov, v smeri sever-jug  pa od Ziljske doline do Beneške ravnine.  V dolini Zilje poteka Periadriatski šiv, ki je geološka meja med celinskimi ploščami Afrike in Evrope.

Reka Tilment je meja osrednjega in predalpskega dela Karnijcev in je ena redkih alpskih rek z ohranjeno geomorfologijo, številnimi prepletenimi peščenimi rokavi in podzemnimi tokovi.

Karnijske Alpe so ime dobile po nekdanji rimski provinci Carnia (Karantanija), znane pa so kot zgodovinska pokrajina in pomembna geološka regija z neverjetno dobro ohranjenimi fosili, kjer je bilo nekoč morje, celinske plošče in koralni grebeni.

V vasici Lesis smo parkirali tik pred mostom, od koder smo se po cesti odpravili proti izhodišču poti CAI 960A. Pot poteka skozi gozd, po dobro urejeni, sprva z velikimi kamnitimi ploščami tlakovani široki gozdni poti.

Višje se pot zoži v gozdno stezo in večkrat preči gozdno cesto, ki vodi do planine Pradut. Vzpon skozi gozd zaradi z vlago nasičenega zraka in brezvetrja ni bil prijeten.

Na planini Pradut, ki smo jo dosegli po uri in pol hoje, se na 1450 m nadmorske višine nahaja nov planinski dom, od koder smo po kratkem okrepčilu  nadaljevali po cesti do odcepa poti CAI 961 proti Forcia Bassa.

Pot CAI 961  je označena z redkimi rdečimi pikami, vendar lahko sledljiva. Kmalu  nas pripelje do razcepa Forcia la Baldass na višini 1749 m, kjer je gozdna meja, drevesa pa zamenjajo visokogorski travniki na kraškem terenu z vrtačami.

Na razcepu Forcia la Baldass krenemo po levi poti (Reset napis na skali) proti že omenjenemu sedlu Forcia Bassa, ki se nahaja na višini 1855 m  pod vzhodnim grebenom  Monte Ressetuma.

Desna pot vodi po melišču pod severnimi ostenji Ressetuma ter se nadaljuje direktno na greben Ressetum – Fratte, s poti pa se odcepi tudi lažja pot po travnatih vesinah do vrha Resetuma.
Potek te poti pa smo žal razvozlali šele pri povratku. S sedla Forcia Bassa smo nadaljevali desno po vzhodnem pobočju in vzhodnem grebenu Ressetuma. Pod grebenom je še en razcep (levo napis Paretina – greben, desno napis Prata), mi smo se odločili za levo, 'grebensko' pot.

Pot po grebenu ni zahtevna, le v zaključnem delu je izpostavljena in neposredno pod vrhom je potrebno nekajkrat poprijeti za skalo ter preplezati kratek skalni skok.

Na vrhu Ressetuma smo si po dobri uri in pol hoje od koče Pradut privoščili krajši počitek in okrepčilo. Razgledov pa zaradi megle, ki je z juga segala prav do vrhov in robu grebena Ressetum – Fratte, žal ni bilo veliko.

Pot  smo želeli nadaljevati po grebenu Ressetum – Fratte, vendar nismo našli sestopa po zahodnem grebenu Ressetuma. Po nekaj poizkusik smo bili prisiljeni sestopiti do razcepa Forcia la Baldass in se po desni poti povzpeti na greben Ressetum – Fratte.
Pot po grebenu ni zahtevna, razen detajla v skalnem skoku tik pod našim zadnjim vrhom (Cimon de Ressetum, težavnost II), žal pa zaradi megle nismo bili deležni omembe vrednih razgledov.

Iskanje brezpotnih poti nam je žal vzelo precej časa, zato smo zaradi časovne stiske na enem od neizrazitih vrhov v grebenu obrnili ter se vrnili po poti pristopa v vasico Lesis. Čakala nas je še naporna vožnja po italijanskih in slovenskih avtocestah proti domu. Analizo ture smo opravili v gostilni Na Ravni v Senožečah.

Spisal Saso


Ni komentarjev:

Objavite komentar