Greben Mlinaric, 28.11.2015

Pri Turnih 1349 m,
Črna gora 1350 m,
Predelov vrh 1460 m,
Nizka dolina 1357 m,
Lengarjeva glava 1498 m,
Požar 1543 m,
Predvrh Rušnate Mlinarice cca. 1640 m

udeleženci:  Tomaž, Marjan G., Marjan Š., Nataša, Janez, Mateja, Nevenka, Polde, Slavko, Sašo
trajanje: 7 h 40 min
višinska razlika: cca. 1150 m


Deseterica se nas je zbrala ob šesti uri zjutraj in se z dvema avtoma odpeljala po gorenjski avtocesti proti Jesenicam. Spotoma smo se seveda ustavili na obvezni jutranji kavici, kjer smo razpravljali o prečenju grebena od Kosmačevega prevala do vrha Požara.

Z avtoceste smo vožnjo nadaljevali po magistralni cesti proti Kranjski gori, ki pa smo jo zapustili v ostrem desnem ovinku pred krajem Dovje in sicer levo v smeri proti Mojstrani. Že na začetku  Mojstrane smo pri kažipotu za Kot, Krmo in Radovno zavili levo na ozko cesto in po nekaj kilometrih vožnje parkirali na Kosmačevem prevalu pri oznakah za Kot in Krmo.

Greben nad dolinama Vrat in Kot poteka v severovzhodni smeri z Vrbanovih špic, Požgane in Rušnate Mlinarice, preko Požara v gozdno sleme z neizrazitimi vrhovi Lengarjeva glava, Predelov vrh, Črna Gora in Pri Turnih, ki se konča na Kosmačevem prevalu v dolini Radovne.

Sprva tehnično zelo zahteven oster in skalnat greben po skrotastih Mlinaricah preide v lažji gruščnat, ruševnat in kasneje z gozdom porasel svet. Cilj tokratne ture je bilo, glede na novozapadli sneg in dolžino dneva, prečenje lažjega dela grebena od Kosmačevega prevala do Požara ter sestop po lovski poti v Kot in povratek na izhodišče.


S parkirišča na Kosmačevem prevalu smo s ceste proti Mojstrani po nekaj metrih zavili levo na gozdni kolovoz in nato po nekaj minutah hoje na levi kolovoz, ki se vzpenja po pobočju in kmalu preide v strmo se vzpenjajočo pot. Pot je bila v snegu slabo vidna, v pomoč pa so nam bili manjši možici, ki so bili komajda vidni izpod snežne odeje.

Pot se nato obrne desno in preči pobočje do grebena, kjer smo se usmerili levo in naravnost navzgor po grebenu ter nato po strmem gozdnem pobočju v ključih do glavnega grebena. Grebenu smo mu sledili do prvega neizrazitega vrha Pri Turnih, kjer smo si privoščili krajši postanek za okrepčilo.


Z vrha smo se rahlo spustili in po nekaj minutah dosegli Bivak na Črni gori, od koder je bil lep razgled na ostenja gora na nasprotni strani doline Vrat. Termometer na bivaku je kazal -1 °C v lepem, jasnem in sončnem jutru. Od bivaka smo kar nekaj časa hodili po grebenu in med suhimi drevesnimi krošnjami oprezali za okoliškimi vrhovi.

Večkrat smo se rahlo spustili in ponovno vzpeli na nekaj neizrazitih vrhov kot so Predelov vrh, Nizka dolina in Lengarjeva glava, od koder je grebenska pot iz gozda prešla v ruševnat svet s čudovitimi razgledi na prehojen greben ter bližnje in daljne vrhove. Greben je postal bolj strm in oster, kar je zahtevalo veliko iznajdljivost pri iskanju prehodov med zasneženim skalovjem in  ruševjem.

V nadaljevanju smo se še nekajkrat rahlo vzpeli  in spustili ter po kratkem vzponu čez gozdni pas osvojili  razgleden Požar. Na vrhu smo si ponovno privoščili krajši počitek za okrepčilo in občudovanje idilične okolice. S Požara smo nadaljevali po grebenu in se ponovno rahlo spustili v pas gozda do razpotja, kjer se grebenu priključi lovska pot iz doline Kot.

Nadaljevali smo po grebenski poti, ki iz gozda kmalu preide v ruševje, greben pa postaja vedno bolj oster, strm, izpostavljen in zahteven, predvsem zaradi razmočenega snega na južnih pobočjih, posledično snežnih coklov na čevljih in velike nevarnosti za zdrs. Kljub vsem težavam smo premočeni kmalu osvojili predvrh Rušnate Mlinarice, z velikim možicem na vrhu.

Z vrha smo sestopili še v škrbino, kjer smo se zaradi razmer in pomanjkanja časa odločili za sestop v dolino Kot po že prej omenjeni lovski poti s povratkom do razcepa pod vrhom Požara. Od razcepa smo prečili zasnežena strma pobočja, sprva gozdna, kasneje rušnata in travnata, nevarna za zdrs.

Pot se pod prej omenjenim predvrhom Rušnate Mlinarice obrne levo navzdol in se nadaljuje po grebenčku in skozi gozd v ključih strmo navzdol. Pot iz gozda preide na strme rušnate in travnate vesine in obide sklani skok. Pod skokom prečimo Biščkov potok, od tu pa pot izgubi strmino in do Lengarjevega rovta, kjer je konec gozdne ceste, postane bolj zložna.

Sledila je še debela ura hoje po zasneženi in zvoženi cesti do izhodišča na Kosmačevem prevalu. V kopnih razmerah nezahtevna pot nam je v zimskih razmerah postregla z obilico izzivov in predvsem čudovitih razgledov na vrhove nad dolinama Vrat in Kot.

Mogočni Stenar, Škrlatica in njen Južni raz, Rakova špica, Dimniki, Luknja Peč, Rjavina da ne omenjam vrhov na vzhodu s Stolom na čelu. Lepo doživet dan v skoraj kičastem vremenu. Analizo ture smo opravili v piceriji Kot v Mojstrani.

Spisal Sašo
Ni komentarjev:

Objavite komentar