Benzeck, Schilcheck, 9.1.2016

Benzeck 2076 m,
Schilcheck 2040 m

udeleženci: Boštjan, Janez, Marjan, Maks, Sašo, Nevenka, Tomaž, Peter, Polde, Primož 
trajanje: 6 h
višinska razlika: cca 1150 m
dolžina: 13,1 km

Nemško govoreči gorniki verjetno rečejo »Šilhek« (in »Bencek«), mi smo ga poimenovali Šilček. Saj smo se vendar namenili v Solnograško (zvezno deželo) in ne Salzburg. Oba vrhova ležita v t.i. Radstädter Tauern, z najvišjim vrhom Weisseck.

Potovanje do izhodišča je minilo brez posebnosti: Šentvid, OMV, predor Karavanke, Turska avtocesta, izvoz Flachauwinkel, parkiranje na približno 47.26258° zemljepisne širine in 13.41424° zemljepisne dolžine.

Vzpon smo pričeli po ravninski gozdni cesti, ki  kmalu prečka rečico Pleissling. Tu smo že opazili prvi današnji cilj, Benzeck.

Cesta se nadaljuje ob potoku Marbach, po njej poteka tudi začetni del poti št. 730, vendar smo pot zapustili in nadaljevali desno oz. severozahodno, v smeri naših dveh vrhov. Hodili smo po cesti, ki se počasi vzpenja, nato pa se obrnili direktno v breg in si skrajšali pot po golosekih.

Vmes smo še nekajkrat prečkali cesto. Naprej smo se vzpenjali po redkem macesnovem gozdu, zatem pa iskali prehode v ruševju. Sama pot ni posebej zanimiva, je pa razgled že med hojo precej lep, občudujemo lahko npr. Mosermandl, Faulkogel in Graikopf na jugu ter Schwarzkopf in Steinfeldspitze na vzhodu.

Na sedlu, 1874 metrov nad morjem, se nam je pogled odprl tudi proti zahodu, kjer smo prepoznali Hochkönig, južno steno Dachsteina pa smo videli šele z vrha. S sedla smo šli najprej na desno, to je proti severu, in po grebenu hitro prišli na vrh Benzecka, kjer nas je pričakal križ.

Razen nekaj gamsov pa smo bili letos prvi obiskovalci. Po daljšem ali krajšem počitku smo se spustili nazaj na sedlo in skočili še na Schilcheck, ki sicer na vrhu nima nobene oznake. Za sestop se nismo vrnili na sedlo, ampak smo se spustili direktno proti planini Ranstl.

Res da je bilo snega tu precej več kot pri vzponu, vendar ga je bilo na celotni turi za smučanje premalo. Pot s planine do parkirišča je minila hitro.






Vremenska napoved je bila zelo točna, po sončnem dopoldnevu in delu popoldneva se je pričelo tudi tukaj oblačiti, kar pa nas ni več motilo.

Na naši strani Karavank je deževalo, tako da smo bili še toliko bolj veseli in hvaležni za lep dan. Turo smo zaključili kot ponavadi.

Spisal Peter


Ni komentarjev:

Objavite komentar