Špik nad Plazom, 26.1.2016

Pecol, 1510 m,
Rifugio di Brazza, 1660 m,
Špik nad Plazom / Modeon del Montasio, 2606 m

udeleženci: Tomaž, Slavko, Marjan, Sašo
trajanje: 7 h
višinska razlika: cca 1200  m
dolžina: 8,6 km

Dopustniki in upokojenec smo se ob rani peti uri zbrali na Brodu in odpeljali proti Gorenjski.  Vremenska napoved je obetala dopoldansko sonce in popoldansko visoko oblačnost z nenavadno visokimi temperaturami za ta letni čas.

Termometer je na OMV Radovljica pokazal plus pet stopinj, temperatura pa se je pričela nižati le na poti od Trbiža, mimo pomrznjenega Rabeljskega jezera in po dolini Jezerski dolini do Nevejskega prevala.

Strma in ozka cesta proti Montaževi visoki planoti je bila večinoma kopna, pomrznjena le na nekaj mestih. Termometer pa je na parkirišču pred sirarno Pecol, kjer se je že pričelo svitati,  ponovno pokazal neverjetnih plus pet stopinj Celzija.

V jutranjem svitu smo občudovali greben Poliških Špikov, ki se na zahodni strani prične s kraljem Zahodnih Julijcev, Špikom nad Policami, bolj znanim kot Montaž (2753 m). Naš današnji cilj se nahaja v grebenu proti vzhodu in sicer takoj za goro Vrh Brda (Cima Verde, 2661 m), kjer stoji mogočni Špik nad Plazom (Modeon del Montasio, 2606 m).

Težavnost pristopa po strmem jugozahodnem pobočju je prve do druge stopnje, seveda v kopnih razmerah. Špiku nad Plazom sledi ostri in izpostavljeni Špik nad Cijanerico (2461 m) nad istoimensko škrbino (Forca del Palone, 2250 m), na vzhodni strani škrbine pa se nahaja bolj enostavno dostopni Špik Hude police (Cima di Terrarossa, 2420 m).

S parkirišča na planini Pecol smo se napotili proti koči Rifugio di Brazza, sprva po cesti, kasneje pa čez skoraj kopne travnike in po poti številka 622. Markacije so bile večinoma prekrite  s snegom, mi pa smo pot kmalu zapustili in se s usmerili levo proti Škrbini nad Cijanerico (Forca del Palone).

Vzpenjali smo se po pobočju naravnost navzgor, sprva po zasneženi globeli oziroma jeziku, ki mu je sledilo zasneženo pobočje. Debelina in trdnost snežne odeje je z višino naraščala, vendar samo do prečnice, ki vodi levo od škrbine preko rame in grebenčka na strma južna pobočja Špika nad Plazom.

Od tu je debelina in trdnost snega z višino pričela upadati. Sprva smo nadaljevali po vedno bolj udirajočem se snegu, ki na skalnih skokih ni omogočal opore, zato je bilo potrebno poprijeti za skalo in skoke preplezati.

Vršni del pa je bil skoraj povsem kopen. Od prehoda na strma južna pobočja nas je do vrha spremljala čreda kozorogov, ki je z užitkom pozirala našim fotoaparatom.

Na vrhu nas je pričakal visok, stebričast možic in pa seveda čudoviti razgledi na skupino Montaža in okoliške doline.  Lepote bližnjih in daljnih gorovij so bledele v primerjavi  z neverjetno pojavnostjo montaževe skupine.

Sonce in toplo ozračje pa je opravilo svoje, zato smo se po obveznem fototerminu ekspresno odpravili proti dolini. Sestopili smo po poti pristopa, sneg pa je bil že tako južen, pravi plovec, da smo morali po strmin pobočjih sestopati zelo previdno, obrnjeni v pobočje.

Od prečnice pod škrbino pa smo gazili in trpeli komaj znosno vročino. Po sedmih urah smo se vrnili na Pecol, zadovoljni z zahtevno in uspešno opravljeno turo. Analiza pri Danici.

spisal Sašo







Ni komentarjev:

Objavite komentar