Veliki vrh nad Komatevro, Ruš, 7.2.2016

Veliki vrh nad Komatevro 1633 m,
Ruš 1614 m

udeleženci: Jana, Marjan, Tomaž
trajanje: 5 h 35 min
višinska razlika: cca 1000 m
dolžina: 16,5 km

Ker smo šli v hribe v nedeljo, ko je bilo slabše vreme, smo morali izbrati ustrezno destinacijo. Med raznimi varianrami smo izbrali enega od Velikih vrhov, tistega blizu Stegovnika. Menda se imenuje Veliki vrh nad Komatevro, čepraj je na zemljevidu napisan samo Veliki vrh.


Glede na nedeljo in vreme je bila tudi udeležba ustrezna, bili smo samo trije. Še v suhem vremenu smo parkirai malo naprej od Medvodij in krenili na pot. Po cesti malo ob potoku Tržiška Bistrica, nato ob potoku Fevča in nato navkreber.

Po labirintu cest, kjer je elektronska karta na telefonu spet precej olajšala orientacijo, smo prišli čisto pod Stegovnik. Tega smo od daleč še videli, potem pa ga je zakrila megla, kot tudi vse ostalo. Začelo je tudi snežiti in tudi po tleh je bilo vse več snega.

Na primernem mestu smo zavili s ceste proti grebenu Velikega vrha. Pravzaprav smo sledili stopinjam nekoga, ji je tod hodil dan prej. Na grebenu so se sledovi končali, kar je bilo nekoliko čudno, saj so bili sledovi le v eno smer.

Kdo bi vedel, morda je na tem mestu možakarja ali možakarco uplenil malo večji orel. So se pa pojavile markacije, ki smo jim nekaj časa sledili, dokler niso zavile z grebena. Mi smo nadaljevali po grebenu ob ostankih žičnate ograje, oziroma tehničnih ovir, ki so tu menda iz časov barona Borna.

V okviru časovnice so prišli na Veliki vrh nad Kominterno, kot smo ga alternativno poimenovali. Po kratkem postanku smo se odločili da skočimo še na Ruš. Sestopili smo nazaj po grebenu do markacij in potem po njih  proti Stegovniku. Še pred sedlom Pri Lojtri se odcepi pot na Ruš.

Malo znani Ruš je precej lep razglednik, kadar seveda ni megle. Tako smo se bolj posvetili brskanju po vpisni knjigi. Sestopili smo do odcepa od markirane poti in po njej do sedla Pri Lojtri. Od tu smo po markirani poti sestopili do ceste od zjutraj in po njej v slabi uri prišli do izhodišča.


Lepo smo izkoristili dan s slabim vremenom. Analiza ture je bila v Old English House v Tržiški Bistrici.

Spisal Tomaž






Ni komentarjev:

Objavite komentar