Planica iz Ciprnika, 19.3.2016

Mojčin dom na Vitrancu 1555 m,
Vitranc 1637 m,
Ciprnik 1745 m

udeleženci: Jana, Marjan, Maks, Matija, Janko, Tomaž, Paz
trajanje: 9 h
višinska razlika: cca 1150 m
dolžina: cca 11,5 km

Na eni od prejšnih tur je padla ideja za ogled planiških poletov iz Ciprnika. Ideja je hitro padla na plodna tla in rabili smo le še vreme. In tudi to se je poklopilo. V soboto ob 5h zjutraj smo se odpeljali iz Ljubljane do Kranjske Gore, kjer je bilo parkirišče že skoraj polno zaradi planiških obiskovalcev.


Ob smučišču smo se vzpeli ob 4-sedežnici Vitranc 1 in potem ob nedelujoči enosedi Vitranc II do Mojčinega doma. Po postanku za čaj smo nadaljevali čez vrh Vitranca proti Ciprniku. Snega je bilo cca 2 metra, a gaz narejena. Pod Ciprnikom kjer se prvič zagleda Planico je že taborilo kakšnih 10 gledalcev.

Naprej je bila namreč le turno smučarska sled, ki smo jo zgazili do vrha. Vreme na vrhu kičasto, brez oblačka, z izrednimi razgledi.


Nas je seveda zanimal razgled na Planico in videlo in slišalo se je bolje kot smo pričakovali. Miza letalnice je bila oddaljena približno 1800 m in že s prostim očesom se je videlo veliko.
Skozi daljnogled ali teleobjektiv pa sploh. Napovedovalca v Planici se sicer ni najbolje razločilo, a imeli smo tranzistor, tako da smo bili obveščeni kdo kdaj skače. Pred nastopi naših pa je 32.500 gledalcev pod velikanko itak ponorelo.Med tekmo so na vrh še kar prihajali drugi in na koncu nas je bilo na Ciprniku vse skupaj kakšnih 20. Ena od družb si je na vrhu spekla celo čevapčiče, vsi pa smo uživali v kičastem vremenu in odlični tekmi.
Vrhunec tekme je bil seveda polet Petra Prevca v drugi seriji, ko je poletel 246 m in tako so naši za desetinko točke premagali avstrijce in končali na drugem mestu. Po tekmi nas je čakala ura sestopa do Mojčinega doma, kjer smo si privošćili odličen bograč.

Le še sestop v Kranjsko Goro nas je čakal in po devetih urah smo zaključili turo. Bili smo si edini, bilo je veliko bolje kot smo pričakoval in bomo tak ogled  še kdaj ponovili, če bo le vreme.

Spisal Tomaž


Ni komentarjev:

Objava komentarja