Japetić, 21.1.2017

Japetić 879 m,
Planinarski dom Žitnica na Japetiću 815 m

Vodniški odsek PD Rašica
udeleženci: Ruža, Katja, Vida, Urban, Jože, Vida, Irena, Kinč, Andreja, Tomaž
trajanje: 7 h 20 min
višinska razlika: cca 950 m
dolžina:  19,8 km

V soboto smo šli na prvo turo vodniškega odseka v letu 2017. Cilj je bil Japetić, najvišji vrh Samoborskega gorja. Zbrala se je pisana druščina šestih penzionistov,  treh študentov in vodnika blizu abrahama.

Z dvemi avtomobili smo se odpeljali na Hrvaško, kamor smo vstopili na mejnem prehodu Slovenska vas. Od tam pa skozi Samobor do prelaza Poljanice (580 m).

Snega je bilo kakšnih 15 cm, kar je bila prijetna popestritev ture. Mraz ni bil prehud, vsaj po standardih zadnjih tednov, - 7 °C, Vreme sončno.

Od Poljanic je višinske razlike do Japetića le 300 m, a videz grdo vara. Že takoj na začetku smo se spustili v dolinico Draga in se po njej spustili do Sopote, kjer je lovska koča.

Do sem smo se spustili kar za 180 m. Po rahlem preračunavanju smo nadaljevali po pravi poti, ki je šla sedaj lepo navkreber. Do odcepa za Veliki Oštrc smo srečevali tekače, ki tečejo za lokalno zimsko ligo.

Za 150 metrov smo se spustili do prelaza Velika vrata, kjer je tudi izhodišče za Japetić. In od tu je do vrha res 300 višincev. Proti vrhu nas je begal komunikacijski stolp, ki se je stalno premikal. Vsaj tako se je zdelo, ker je nenehno izgineval in se pojavljal.

K temu je pripomoglo tudi vreme, saj je prej  sončno vreme zamenjalo oblačno z meglo. Tako smo prišli do vrha in do razglednega stolpa, ki pa žal ni ponudil nobenih razgledov.

Kot zanimivost, 12 metrski kovinski stolp je tu od šedesetih let, prej pa je stal na Sljemenu nad Zagrebom. Z vrha smo hitro pobegnili in se oglasili še v domu Žitnica, 20 minut od vrha.

Sicer planirano krožno pot smo morali zaradi razmer in kratkega dneva spremeniti in po isti poti smo sestopali in se vzpenjali nazaj do izhodišča. Analizo ture smo imel na izhodišču v lovskem domu Srndać.


Kljub turobnemu vremenu nam je uspela zelo lepa tura v zanimivih hribih. Še se bomo vrnili v Samoborsko gorje.

Spisal Tomaž


 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar