Roßbachkogel, 24.11.2017

Roßbachkogel 1.848 m
Gleinalm Schutzhaus 1.586 m

udeleženci: Srečko, Marko, Antonija, Tomaž
trajanje: 8 h 35 min
višinska razlika: cca 1400 m
dolžina: 29, 4

Pred slabim vremenom čez vikend smo izkoristili lep in topel petek ter skočili v Avstrijo. Cilj je bil gorsko območje Glinška planina / Gleinalpe na avstrijskem Štajerskem, severozahodno od Gradca

Glinška planina spada v Alpsko skupino Labotniške Alpe / Lavanttaler Alpen. Reka Mura jo obide, Pirnska avtocesta pa prebije z 8.320 m dolgim predorom Gleinalm.

Obiskati smo nameravali tri vrhove, Roßbachkogel (1.748 m), Speikkogel (1.988 m) in najvišji vrh Glinške planine Lenzmoarkogel (1.991 m).

Če se je zdela tura že med planiranjem malo dolga za tako kratek dan, se je na turi to le potrdilo. Ob osmih zjutraj smo pričeli s hojo malo naprej od  Kainbach.

Že na začetku smo zgrešili markirano pot in šli okoli po cesti ter tako "pridobili" na času in prehodili dodatnih kilometer in pol.

Bil je res topel dan, brez vetra, ves čas pa smo slišali hrup težkih tovornjakov.

Čez čas se je razjasnilo za kaj gre. Prišli smo do kamnoloma oziroma rudnika marmorja, kjer hrupno minirajo in nakladajo marmor  na težke tovornjake

Nadaljevali smo v smeri lovske koče in potem končno na greben, kjer se je začel sneg. Tega ni bilo veliko, kakšnijh 20 cm. Krplje so tako ostale na nahrbtnikih.

Na vrh Roßbachkogla smo prišli po točno petih urah in prehodili 15 km. Imeli smo lepe razglede iz zanimivega zornega kota. Nizke Ture so najbolj kraljevale.

Severno pa Aniške Alpe z letos obiskanim Lugaverjem, pa Zirbitzkogel na zahodu in pred njim lani obiskani Ameringkogel.

Videli smo tudi v Slovenijo, Peco in Kamniško-Savinjske Alpe.

Hitro pa je bilo jasno, da bosta Speikkogel in Lenzmoarkogel ostal za naslednjič. Na sedlu med vrhovi smo bili namreč šele ob pol dveh.

Na terasi sicer zaprte koče smo pomalicali in potem sestopili po drugi poti.

Kar vleklo se je, sploh zadnjih 5 km po cesti, kjer smo šli tudi mimo tovarne, kamor vozijo marmor iz kamnoloma in od kjer teče potok v beli barvi.

Dan smo izkoristili v celoti in v mraku prišli nazaj na izhodišče. Odpeljali smo se nazaj v Slovenijo. Analizo ture smo tokrat imeli v Špelci v Dramljah, kjer je bila tudi jutranja kava.


Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar