Postovčič, Laški Plaz, Lanež, 1.5.2018

Postovčič / Monte Postoucicco 1.611 m,
Laški Plaz / Monte Laschiplas 1.612 m
Lanež / Cuel di Lanis 1.629 m

udeleženci: Jana, Marjan, Sašo, Nevenka, Tomaž
trajanje: 9 h 45 min
višinaska razlika: cca 1500 min
dolžina: 16,12 km


Po skoraj letu smo zopet obiskali južni del Zahodnih Julijski Alp. Preko Fernetičev, Palmanove do Vidma / Udine po avtocesti in nato po lokalnih cestah v Tersko dolino / Alta Val Torre / furlansko Val Tor.





V naselju Ter / Pradielis smo zavili v hrib do naselja Pod Bardo / Cesariis. Iz vasi smo peš krenili po poti 729, najpej po strmem kolovozu in nato levo na stezico.




Ta se v ključih prav počasi vzpenja in šele v zadnji tretjini se začne bolj konkretno dvigati. Zato ni čudno, da se za dobrih 900 višincev porabi 3 ure do sedla Dolina / Forcella Dolina.






Na sedlu se odprte pogled na sever, na greben Muzcev in zahodni greben Lopiča. Vzhodno od nas je bil greben Kobariškega stola, zahodno greben proti Velikemu Karmanu / Monte Chiampon, na jugu pa Furlanska nižina in v daljavi morje.

Nadaljevali smo po grebenu na zahod, po z rdečimi pikami označeni poti na Postovčič, naš prvi današnji vrh. Nadaljevanje naprej pa je bilo nekoliko bolj divje in mestoma se je bilo treba umikati desno pod greben.


Tako smo prečili nekaj snežišč in prišli pod Laški Plaz, kjer se je enim zdelo da je pot na greben po levi predivja, zato so ubrali prvopristopniško pot po desnih grmovjih.






Po snidenju na vrhu Laškega Plazu smo nadaljevali proti Lanežu in pot skozi ruševje občasno izgubljali. Pretep z ruševjem je kar trajal, preden smo prišli do sedelca, kjer se ruševje konča in začne vzpon na Lanež.





Tu se začne tudi stezica, ki bi jo lahko uporabili za sestop v dolino, a ne deluje prav prepričljivo. Na karti vršni del sploh ni označen in že prej smo imeli plan da sestopimo po markirani varianti.

Po treh urah grebena smo prišli na naš zadnji vrh. Sestopili smo po visoki huminska pot /  Alta via CAI Gemona do planine Zaora / casera Tasaoro. Tu smo zavili na pot 729 proti sedlu Dolina.

Nekje na pol poti so markacije za trenutek izginile, usmerili smo se po snežišču proti sedlu, a nekateri so prepoznali, da je to sedlo iz prvo pristopne variante na Laški Plaz, zato smo se brž usmerili desno, našli markacije in se kmalu znašli na sedlu Dolina.


Naša klobasa je bila tako zašpiljena. Še dve uri sestopa nas je čakalo. Seveda smo poskusili s krajšanjem okljukov, a je v gozdu toliko podrtega drevja, da se je bilo modreje držati poti.





Po 9-tih urah in tričetrt smo končali turo in se odpeljali domov. V pomanjkanju boljših idej je bila analiza ture v lokalčku na BS Povir.

Spisal Tomaž







Ni komentarjev:

Objavite komentar