Kamniti lovec / Cima del Cacciatore, 8.2.2023

Kamniti lovec / Cima del Cacciatore 2.071 m,
Svete Višarje / Monte Santo di Lussari 1.766 m

udeleženci: Janez, Marjan, Gašper, Katja, Nevenka, Anka, Deja, Tomaž, Stane, Matjaž, Jože
trajanje: 8 h 15 min
višinska razlika: 1400 m
dolžina: 16,3 km


Praznični dan so izkoristili za turo v visokogorje. Glede na razmere smo se odločili za Kamniti lovec, ki smo ga v podobnih razmerah obiskali že štiri leta nazaj.

Napovedan je bil precejšen mraz in takoj za mejo v Ratečah je bilo -18,5 °C. Ker je tam vedno najhladneje, smo napovedali, da se bo do izhodišča "ogrelo" na 12 °C.

Malo pred izhodiščem smo šli še na jutranjo kavo v prenovljeni lokal Dawit. Po kavi smo parkirali nekaj 100 m stran, kjer se je napoved skoraj uresničila, bilo je -13 °C.

Hitro smo nase navlekli vse potrebno, pa še vedno ne dovolj hitro, da nas kljub rokavicam ne bi v roke zeblo še prvih 15 minut hoje.

Počasi pa smo se le ogreli in po uri in pol hoje v senci v Višarskem grabnu smo prišli na sonce. Na sedlu tik pod Višarjami smo zavili proti Kamnitemu lovcu.

Sneg je bil trd in krplje so ostale na nahrbtnikih. Smo pa kmalu nataknili dereze in čelade ter v roke vzeli cepine. Vreme je bilo odlično, a kot leta 2019 tudi tokrat ni bilo nikjer nikogar.

Malo je pihal veter, ki je kmalu prinesel oblake in bili smo izmenjaje v soncu in v oblakih. Ko smo po strmem pobočju prišli v krnico, smo nadaljevali po sledeh po desni strani krnice.

Sledi so nas pripeljali do grape in nekam čudno položna je bila. Tudi nadaljevanje v desno je bilo čudno in vrha kar ni bilo. In ko smo prišli do ozkega ledenega prehoda smo raje obrnili.

Vrnili smo se do grape in šli na vrh levo od grape. Od tu smo šele zagledali naš vrh s križem in zvončkom in ugotovili, da smo grapo, ki vodi iz krnice na vrh, zgrešili.

Našli smo gaz, ki pa je šla tokrat po letni varianti in kmalu smo prišli na vrh Kamnitega lovca. Kljub temu, da se je vreme že slabšalo, smo na vrhu ujeli otok sonca v okoliški oblačnosti.

Sestopili smo po poti pristopa in naredili le ovinek za postanek na Višarjah, kjer pretirane gneče ni bilo.

Še sestop po Višarskem grabnu, ki se je malo vlekel in končali smo odlično turo. Na poti domov smo se ustavili še v gostilni Zelenci na analizi ture.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž

Fotografije Deja

Fotografije Gašper

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar