Planinski izlet na otoku Krk, 4.3.2023

PD Rašica
trajanje: 4 h 50 min
višinska razlika: 550 m
dolžina: 10,2 km


Tokrat smo se odpravili na otok Krk. Zbralo se je ogromno število udeležence in z dvonadstropnim avtobusom smo se odpeljali na Hrvaško.

Že med vožnjo je bilo jasno, da smo zadeli čudovito vreme. Jutranjo kavo smo si privoščili na počivališču Vrata Jadrana nad Reko.

Sledila je vožnja čez Krški most in čez cel Krk do naselja Baška. Med vožnjo je Primož razložil plan izleta, samo bo prevzel vodenje skupine, ki bo šla direktno na razglednik Rebica in se nato spustila do zaliva Vela Luka.

Druga skupina pa bo šla z menoj po obali, do stika kanjona Vrženica z morjem in potem po kanjonu do križišča s Primoževo potjo in naprej na Rebico in do Vele Luke.

Ko smo parkirali v Baški smo pohod začeli vsi skupaj. Šli smo mimo nudističnega kampa Bunculuka, vse do razcepa poti, kjer smo se razdelili na približno enaki polovici.

Naša pot se je spustila do obale. Po čudoviti zalivih smo hodili kakšen kilometer in pol, dokler nismo prišli do vstopa v kanjon.

Tabla na vhodu nam obeta 2,5 km hoje po suhi hudourniški strugi. Nekaj sto metrov je šlo po ravnem, po široki dolini, nato se je kanjon zožil in pojavili so se prvi skoki.

Kakšnih 5 ali 6 je nekoliko konkretnejših skokov, ki dosegajo težavnost do II. stopnje. A plezalni odseki so kratki in brez izpostavljenosti.

V kanjonu smo se mudili skoraj dve uri, preden smo se priključili poti od kampa Bunculuka do Rebice in naprej do Vele Luke. Pogled na uro je pokazal, da glede na naš omejeni razpoložljivi čas, Vele Luke ne bomo dosegli.

Smo pa vseeno krenili do Rebice, s katere so se nam odprli prekrasni pogledi na Velebit in na otoke Prvič, Grgur, Goli otok in Rab.

Naredili smo skupinsko sliko in nekateri krenili še naprej, do točke, kjer se odpre razgled na Velo Luko.

Tu smo srečali Primoževo skupino in se skupaj vrnili po direktni poti do kampa Bunculuka in naprej do našega avtobusa.

Vkrcali smo se in se odpeljali v mesto Krk, kjer je bilo prosto za kosilo. Nato smo se vrnili na celino in v Slovenijo in pri Postojni ujeli avtocestni zastoj, ki nam je vožnjo nekoliko podaljšal.

To pa je bila tudi edina nevšečnost v prekrasnem izletu s kičastim vremenom.

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Lidija

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar