Finsterkarspitze, 23.7.2023

Neue Reichenberger Hütte 2.586 m
Finsterkarspitze 3.029 m

PD Rašica
udeleženci: Janez, Marjan, Andreja, Katarina, Viktor, Marko, Damjana, Tomaž
trajanje: 8 h 40 min
višinska razlika: cca 1.420 m
dolžina: 22,7 km


V Visokih Turah je vse polno kopnih tritisočakov primernih za enodnevno turo. Mi smo tokrat izbrali Finsterkarspitze v alpski skupini Venediger, v podskupini Lasörlin, ki leži med dolinama Defereggen in Virgen.

Zgodaj zjutraj smo se zapeljali v Avstrijo in po dolgem času naleteli na zaprt predor Karavanke. Po 10-minutnem čakanju so predor le odprli. Nadaljevali smo do Lienza in do naselja Huben, kjer smo zavili v dolino Defereggen.

V kraju St. Jakob smo zavili na ozko cesto, ki po strmem pobočju vijuga do našega izhodišča Trojer Mühle na višini 1.640 m. V planu smo imeli krožno turo. Do koče Neue Reichenberger Hütte sta tako dve poti, zgornja in spodnja.

Na internetu smo zasledili, kako je nekdo sestopal z vrha direktno na zgornjo pot, brez da bi šel mimo koče. Pa smo šli gor grede po zgornji poti z namenom, da vrh obiščemo po direktni varianti, če bomo dejansko našli pot.

Zgornja pot se je izkazala za zelo lepo. Vzpenjali smo se med borovci in macesni in prečkali premnoge potoke. Malo pod planino Durfeld smo prišli na travnike in odpirali so se nam razgledi na okolico.

Vreme je bilo precej oblačno a suho, skladno z napovedjo. Na planini nas je prehitelo nekaj kolesarjev, ki so s pomočjo elektrike hitro švignili mimo nas. Malo nad planino je GPS sled, ki smo jo imeli zavila z markirane poti.

A v naravi ni bilo nikakršnega odcepa, možica, poti ali česar koli. Očitno je tisti možakar sestopal na gliho, česar pa si mi, sploh v vzponu nismo privoščili. Nadaljevali smo proti koči in tam prvič zagledali naš vrh, ki pa je bil še daleč

Pri oskrbniku smo preverili vreme in ker nič ni kazalo na kakšne padavine, smo nadaljevali proti vrhu. Na vrh ne vodi markirana pot. Z Lasörling Höhenweg se odcepi pot označena z možici in je lepo sledljiva.

Kar lepo se pot postavi pokonci, ko se vzpenjaš na greben. Na grebenu pa se začne še malo bolj tehnično zahteven del. Detajli so tja do slabe dvojke ob precejšnji zračnosti, kar je lepo popestrilo turo.

Vrh smo dosegli po slabih 5 urah. Kljub obetavni vremenski napovedi in radarski sliki, ki ni nikjer v okolici ni kazala dežja, se nismo dolgo zadrževali na vrhu. Sestopili smo po isti poti in se v koči ustavili na zasluženem pivu.

Sestopili smo po spodnji poti, ki pa nas ni navdušila toliko kot zgornja. Vse skupaj nam je uspela odlična tura in edini smo si bili, da moramo skupino Venediger obiskati večkrat.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Relive

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar