Reitereck, 23. 3. 2024

Reitereck 2790 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Srečko, Žiga, Andreja, Anka, Tomaž, Matjaž
trajanje: 8 h 15 min
višinska razlika: 1250 m
dolžina: 14,2 km


Reitereck je priljubljen turnosmučarski vrh na avstrijskem Koroškem. V programu je bil že lansko leto, a smo morali takrat zaradi slabih razmer v Visokih Turah na Crep Nudo v Italiji.

Tudi tokrat je grozil prihod hladne fronte a izračun je pokazal, da nas bo le-ta dosegla, ko končamo s turo. In smo šli. Nekaj po sedmi uri smo v sončnem jutru parkirali na koncu hribovske vasi Maltraberg.

Začeli smo po kopni gozdni cesti mimo koče Kramer. Po kakšnem kilometru cest ni bila več kopna a je šlo brez krpelj vse do neoskrbovane koče na planini In der Faschaun.

Po krajšem postanku pri koči smo v nadaljevanju hitro ugotovili, da brez krpelj ne bo šlo več. Po široki dolini smo odkrpljali do planine Maltinger Alpl in do naslednje neoskrbovane koče Oschsen (2195 m).

Tu je jasnino in sonce zamenjala megla, ki nas je spremljala do povratka do koče Oschsen. Ko smo se v ključih vzpenjali proti grebenu smo srečali avstrijske turne smučarje, ki so na izhodišču startali skupaj z nami in so se že vračali z vrha.

Povedali so, da je bil ob njihovem prihodu na vrh ta še v soncu a ne prav dolgo. Nič ne de, danes zaradi vremena nismo niti računali na kakšne hude razglede. Nadaljevali smo do grebena in si nato kmalu nataknili dereze, saj bi bilo nadaljevanje s krpljami prenevarno za zdrs.

To je seveda pomenilo bolj naporno hojo, saj se nam je precej vdiralo za nameček pa je še zoprno pihalo. Po točno petih urah smo dosegli vrh, kjer se je megla celo malo umaknila in smo imeli nekaj malega razgleda.

Tudi veter se je na vrhu umiril a dolgo se vseeno nismo zadrževali. Pogled na radarsko sliko je pokazal, da so padavine, ki se prihajajo od severozahoda že kar blizu in se velja podvizati v dolino.

Sestopili smo po poti pristopa in pod grebenom dereze spet zamenjali za krplje in odkrplali vse do kopnega dela gozdne ceste. V zadnjem delu je zapretil rahel dež in po nekaj minutah odnehal.

Tako smo v suhem končali turo, a že med  preoblačenjem pri kombiju so nas dosegle padavine z močnim vetrom. Zadovoljni, da nam je spet uspela tura ravno do dežja smo se odpeljali v Slovenijo na analizo ture.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Srečko

Fotografije Žiga

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar