Nemške glave, 5.8.2005

Nemške glave 1597 m

Udeleženca: Šaro, Robi
Trajanje: 2 ur 15 minut
Višinska razlika: cca 540 m

V četrtek zvečer je prispela nova pošiljka voluharjev na Nadižo in temu primerno je bilo veseljačenje. V petek je sledilo pozno vstajanje in na dopoldanski kavi so nekateri veselo segali po pelinkovčkih. Ker je bil za petek popoldne najavljen Čevl, za naslednji dan pa predvidena tura na Viš, si nisva mogla privoščiti dopoldanskega popivanja in sva raje pobegnila pred “slabo družbo”, preden se asimilirava.

Izbrana je bila kratka turca na Nemške glave, vrh nad mejnim prehodom Predel. Pot se začne vmes med slovenskim in italjanskim delom mejnega prehoda. Najprej po travniku, potem pa po nekdanji graničarski poti strmo navzgor. Odpirali so se vedno lepši razgledi na Mangart in na Rabeljsko jezero.

Po slabi uri sva prispela na prvi od štirih vrhov. Nemške glave so namreč manjša planota z nekako štirimi vrhovi, najvišji pa je zadnji najzahodnejši. Na planoti se odpro razgledi, ki se res lahko postavijo ob bok Slemenu nad Tamarjem, kot obljublja vodnik. Na jugu štrli stena Jerebice, na vzhodu celotna Loška stena, Jalovec in Mangart, na zahodu pa skupina Viša in zelo lepo vidna dolina Belega potoka (Riobianco), smer spusta jutrišnje ture.

Na zadnji najvišji vrh vodnik obljublja lepo stezico po italjanski strani, ki sva jo seveda zgrešila in šla po težji škrbini, ki navzdol terja skrajno previdnost. Na drugi strani škrbine sva lepo videla zgrešeno potko na italjanski strani.

Kmalu sva prišla na vrh, pomalicala, pofotografirala in se odpravila nazaj. Po škrbini tokrat navzgor z lahkoto in prek ostalih neizrazitih vrhov proti dolini. Ob povratku do avta sva se odločila da se zapeljeva še na Mangrtsko sedlo. Robi ga namerava osvojiti s kolesom pa je želel videti koliko je tega klanca. Ja, kar nekaj ga je.

Izlet sva zaključila s kosilom pri Žvikarju in srečanjem s Čevlom v Cinci Marinci v Kobaridu.

Spisal Šaro


Ni komentarjev:

Objavite komentar