Veliki vrh (Polovnik), 4.8.2005

Veliki vrh 1764 m

Udeleženca: Šaro, Robi

Trajanje: 7 ur 52 minut

Višinska razlika: cca 1630 m


Dopustovanje na Nadiži se je prevesilo v drugo polovico in po deževni sredi je nastopilo oblačnmo četrtkovo jutro. Zaradi nesigurnega vremena je padla odločitev, da se odpraviva na enega izmed okoliških vrhoiv s sorazmerno lahkim dostopom.

Pot na Veliki vrh sva pričela v Kobaridu pri kampu Koren na levi strani Soče blizu Napoleonovega mosta. Po približno 20 minutah sva prišla mimo slapa Mali Kozjak, kjer je pot za Veliki vrh zavila levo in lepa mulatera naju je pripeljala do vasi Magozd. Od najinih prijateljev kolesarjev sva bila opozorjena , da je v tem kraju hiša z zanimivimi napisi z naše polpretekle zgodovine na fasadi.

Med nadaljnim vzponom proti vrhu se je pod nama čedalje bolj odpiral pogled na dolino Soče med Žago in Tolminom. Pot je postajala čedalje slabša in očitno na Velikem vrhu ni prav veliko planincev. Po dobrih treh urah sva prišla na sedlo Dolec med Velikim vrhom na desni in Pirhavcem na levi strani.

Od tu sva lepo videla hribe nad Soško dolino od Kobariškega stola prek Matajurja pa vse do oddaljenega Muzca. Čakalo naju je še dobrih 350 m višinske razlike po zelo slabi poti , katere večino je že prekrila trava. Na vrhu pa se nama je odprl prekrasen pogled na gore nad Bovcem: Kanin, Rombon, Loško steno, Mangart, Bavški Grintavec.


Pri sestopu sva naletela na borovnice, si jih postregla, turo pa zaključila s pizzo v Kobaridu.

Spisal Robi






Ni komentarjev:

Objavite komentar