Mallnock, Klomnock, 21.4.2012

Mallnock 2226 m,
Klomnock 2331 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Janez, Nevenka, Edo, Slavko, Marjan, Tomaž
trajanje: 6 h 30 min
višinska razlika: cca 1050 m


Po preverjanju in odlašanju smo se v soboto, 21. aprila končno odpravili na turo gorniške skupine. Polovnik nam tudi tokrat ni bil usojen, zato pa nas je obetavnejša vremenska napoved odpeljala v avstrijske Krške Alpe.

Po obvezni kavici na radovljiški OMVjki smo se odpeljali skozi karavanški predor  mimo Beljaka do deževnega Bad Kleinkirchheima, od koder smo se popeljali do turistične vasi Sankt Oswald, kjer smo parkirali svoje jeklene konjičke in si nadeli zimsko gorniško opremo.

Dež se je spremenil v sneg in nas pospremil po poti do gozdne meje. Ko smo stopili na planjavo je na nas posijalo sonce in potrdilo, da imajo hrabri srečo. Po novozapadlem snegu smo prispeli do sedla, kjer se nam je odprl pogled na sosednji Rosennock in okoliške vršace.

Od daleč smo zagledali križ na predhodnem vrhu Malnock, do koder smo potrebovali pol ure. Na njem je bilo obvezno fotografiranje in sledil je zaskrbljen pogled na zasneženi greben, ki nas bo pripeljal do vrha. Sledili smo področjem spihanega snega in se izogibali zametom, na katerih je bilo snega do pasu.

Prečili smo pobočja s svežim snegom in se umikali na greben, izmenjavala sta se megla z razpršeno svetlobo, v kateri nisi prepoznal nič in sonce, ki nam je dajalo moči za na vrh. Končno smo prišli na vrh in si segli v roko, Nevenka pa nas je vpisala v vpisno knjigo.

Vreme se je ponovno spremenilo in sestop je bil v popolni megli, v kateri si videl in vedel le, da gremo navzdol. Na sedlu smo se odločili da ne nadaljujemo poti na sosednji Falkert, ampak sestopimo v dolino.
Ko smo sestopili do prve koče, je ponovno zasijalo sonce, vendar smo mi nadaljevali pot v dolino po slikoviti gozdni pokrajini z granitno podlago. Pri avtomobilih smo bili zadovoljni, da smo kljub slabim razmeram našli vremensko luknjo, pa čeprav samo za 7 oseb.Spisal Boštjan
Ni komentarjev:

Objava komentarja