Kapin in Gorjanski vrh, 20.12.2014

Kapin (Veliki Kopinj) / Monte Capin di Ponente / Kapin Berg 1736 m, 
Gorjanski vrh / Monte Goriane / Göriacher Berg 1693 m

PD Rašica

udeleženci: Boštjan, Marjan, Jan, Vasja, Jože, Vida, Kinč, Irena, Tomaž
trajanje: 6 h 15 min
višinska razlika: cca 950 m

Prišla je zadnja tura PD Rašica v letu 2014. Ker se malo pozna veseli december se nas je nabralo le 9 najbolj zagnanih, ravno prav za kombi.

Tokrat nas je pot vodila v bližnjo soseščino, na najvzhodnejši gori Karnijskih Alp, Kapin in Gorjanski vrh. Obe gori imata tri imena, slovensko, italjansko in nemško, kar ni čudno saj sta le nekaj kilometrov zahodneje od Tromeje, na italjansko-avstrijski meji.

Mi smo izbrali pristop iz italjanske strani. Po kavi v Kranjski gori smo se odpeljali do Trbiža in takoj za njim zavili v Vrtinjlogarski graben / Val Bartolo.

Po poti 509, sepentinasti mulatjeri smo v dobri uri prišli do sedla Kot / sella Canton. Do tu so hodili v senci, naprej pa v soncu, bila je namreč ena lepših sobot v tem letu. Kjer se cesta proti Gorjanski planini zravna smo šli po bližnjici na Kapin. Po postanku smo se po markirani poti spustili do ceste in pred Gorjanskim vrhom spet po bližnjici na vrh.

Razgledi so bili dnevu primerni, videla se je panorama Julijcev, Od Slemenove špice na vzhodu in vse do konca Zahodnih Julijskih Alp. Nekateri so počakali na vrhu, nekaj pa nas je skočilo še do Gorjanske planine, ki je pravi balkon nad Ziljsko dolino z Dobračem kot kuliso.

Več kot zadovoljni smo sestopili do izhodišča in v dobrih 6 urah zaključili turo.  

Spsal Tomaž

Fotografije Boštjan

Ni komentarjev:

Objavite komentar